Όπως αναφέρει στην ηλεκτρονική του έκδοση το περιοδικό, ένα χρόνο πριν, η Ειδομένη ήταν το επίκεντρο της προσφυγικής κρίσης. «Σήμερα, Γερμανοί αξιωματικοί της Frontex βρίσκονται εδώ. Υποτίθεται πως αποτρέπουν ένα νέο πέρασμα των συνόρων, όμως βλέπουν τους εαυτούς τους και ως διασώστες». Υπενθυμίζεται πως η παρουσία της Frontex στα σύνορα γνωστοποιήθηκε επίσης στο Spiegel στις αρχές Φεβρουαρίου, σε αντίθεση με τα όσα υποστήριζαν οι ελληνικές αρχές.
 
Διαβάζοντας το ρεπορτάζ και παρακολουθώντας το βίντεο που το συνοδεύει, καταλαβαίνει κανείς πως το δημοσίευμα στοχεύει στη γερμανική κοινή γνώμη, παρουσιάζοντας τις δυνάμεις της Frontex που έχουν αναπτυχθεί στα ελληνικά χερσαία σύνορα, από τις αρχές του Φεβρουαρίου. Ρεπορτάζ που παίρνει μεγαλύτερη αξία, λαμβάνοντας υπόψη πως αντίστοιχα σε ελληνικά μέσα δεν έχουν καταγραφεί.
 
Μάλιστα, όπως σημειώνεται, οι δυνάμεις της ευρωπαϊκής συνοριοφυλακής αναπτύχθηκαν στην Ειδομένη μετά τις πρόσφατες απειλές του Ταγίπ Ερντογάν για απελευθέρωση νέου μεταναστευτικού κύματος.
 
Όπως αναφέρει το δημοσίευμα, η δύναμη της Frontex μετρά περίπου 30 άτομα, με 12 από αυτούς να προέρχονται από τη Γερμανία. Το δημοσίευμα αναλώνεται σε μερικούς εξ' αυτών, κάνοντας ειδική αναφορά στα σωματικά τους χαρακτηριστικά, την συνέπειά τους και τη συμβολή τους στην απώθηση εκατοντάδων μεταναστών που επιχείρησαν να περάσουν τα σύνορα.
 
Επίσης, ειδική μνεία γίνεται στο 9χρονο Ολλανδικό ποιμενικό σκυλί με το όνομα Τζιμ, που παρουσιάζει «μία εντυπωσιακή ικανότητα να εντοπίζει. Ο Τζιμ ποτέ δεν γαβγίζει και ακολουθεί αποκλειστικά τις εντολές του αφεντικού του, Γιούλκε. «Ποτέ δεν πρέπει να τον πλησιάζεις» ενημερώνει ο Γιούλκε, που έχει ως ευθύνη να ανακαλύπτει ανθρώπους σε βαγόνια τρένου, «μέσω των οποίων οι πρόσφυγες μεταφέρονται από τη Θεσσαλονίκη στα Βαλκάνια».
 

«Κανένα ίχνος του προσφυγικού καμπ»

 
Ακολούθως, το ρεπορτάζ κάνει μία αναδρομή στις ημέρες όπου στην Ειδομένη ήταν αναπτυγμένοι οι προσφυγικοί καταυλισμοί με χιλιάδες ανθρώπους να περιμένουν να περάσουν τα σύνορα. Όπως αναφέρεται, την περίοδο εκείνη η Αθήνα αρνούνταν να επιτρέψει στη Frontex να αναπτυχθεί στα σύνορα με την ΠΓΔΜ «πιθανότατα επειδή οι αδύναμοι έλεγχοι μέχρι τότε επέτρεπαν στην πλειοψηφία των μεταναστών να μετακινηθούν προς τον βορρά».
 
«Σήμερα, η Frontex βοηθάει την Ειδομένη να μην ξαναμπεί σε κρίση» συνεχίζει το δημοσίευμα, σημειώνοντας πως τα πρώτα λόγια που έμαθαν δύο από τους αξιωματικούς της, ο Γιούλκε και ο Λίμαν ήταν «synora» και «frachtis».
 
Όπως αναφέρεται, οι αξιωματικοί της Frontex ερευνούν σε άδεια κτίρια, αυτοκίνητα και άλλα, αναζητώντας στοιχεία που να δείχνουν ανθρώπινη δραστηριότητα: «ένα πρόσφατα χρησιμοποιημένο στρώμα σε ένα εγκαταλελειμμένο σπίτι, ένα μη ανθρακούχο μπουκάλι νερό, μια κουβέρτα με ίχνη γρασιδιού από κάτω, ένα βιβλίο που δεν ήταν εκεί μία ημέρα πριν».
 

«Νιώθω συμπόνια γι' αυτούς»

 

Λίγο αργότερα, στο ρεπορτάζ περιγράφεται πως οι αξιωματικοί εντοπίζουν δέκα μετανάστες που κρύβονταν σε μια άδεια δεξαμενή, που προέρχονται από την Αλγερία, το Μαρόκο και τη Συρία. Όπως αναφέρεται, πέρασαν από τη Χίο και το εκεί Hot Spot, και «σύμφωνα με τη συμφωνία με την Τουρκία, κανένας από αυτούς δεν επιτρέπεται να φύγει από το νησί».
 
«Νιώθω συμπάθεια γι' αυτούς, ο παππούς μου ήταν πρόσφυγας από την Πολωνία» δηλώνει στο Speigel ένας από τους αξιωματικούς. «Κατά κάποιον τρόπο, τους καταστρέφουμε τα όνειρα» παραδέχεται, συμπληρώνοντας πως «σώζουμε ζωές, τους προστατεύουμε από διακινητές και πιθανούς κινδύνους όπως η ασιτία σε ένα αυτοκίνητο».
 
Όσο για την εκπαίδευση των αξιωματικών της Frontex, το ρεπορτάζ τονίζει πως αρκετοί από αυτούς έχουν εκπαιδευτεί σε ακόμα πιο δύσκολες συνθήκες. Όπως ο Λίμαν, που αναφέρεται πως έχει θητεύσει στο Κόσσοβο και το Αφγανιστάν, όπου εργαζόταν στις δυνάμεις ασφαλείας της γερμανικής πρεσβείας στην Καμπούλ.
 
Σύμφωνα με τον αρθρογράφο, οι σχέσεις μεταξύ των δυνάμεων της ευρωπαϊκής συνοριοφυλακής και των ντόπιων κατοίκων είναι καλές, με τους πρώτους να αποφεύγουν τις πολιτικές συζητήσεις μαζί τους, «παραδείγματος χάρη, όταν γίνεται εμφανής ο θυμός τους στο πρόσωπο του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε».
 
Όπως εξηγείται, οι περιπολίες της Frontex έχουν τρία μέρη. Ένας τοπικός αξιωματούχος (αστυνομία) συνοδεύει πάντα τους Ευρωπαίους, «οι αστυνομικοί είναι παντού οικογένεια» δηλώνει ο Λίμαν. Παράλληλα ωστόσο, γίνεται ειδική αναφορά στο γεγονός πως, σε αντίθεση με την πλήρη εξάρτηση της Frontex, οι Έλληνες αστυνομικοί είναι αναγκασμένοι να αγοράσουν τον εξοπλισμό τους, από τις μπότες μέχρι τα γιλέκα ασφαλείας.
 
Ακόμη, το ρεπορτάζ περιγράφει πως περνούν τον ελεύθερο χρόνο τους οι αξιωματικοί της Frontex, «πηγαίνοντας για τρέξιμο, πίνοντας καφέ ή μαγειρεύοντας στα δωμάτιά τους κοντά στο Κιλκίς». Μάλιστα, σημειώνεται πως οι αξιωματικοί είναι ικανοποιημένοι με την επιλογή τους να βρεθούν εκεί, καθώς οι κάτοικοι τους προσφέρουν φαγητό ή «τους καλούν για Ouzo και Mezze».
 
Το δημοσίευμα καταλήγει σε μία αναφορά στον αντίκτυπο που έχει η λιτότητα στην Ελλάδα στη φύλαξη των συνόρων, με το Spiegel να αναφέρεται σε σχεδιασμό της ελληνικής κυβέρνησης να κλείσει τα αστυνομικά τμήματα σε Ειδομένη και Ευζώνους, προβλέποντας πως μία τέτοια εξέλιξη ίσως δημιουργήσει προβλήματα.
 
Ωστόσο, όπως τονίζεται στο τέλος του ρεπορτάζ, οι κάτοικοι υποστηρίζουν πως «μετά την έλευση του Τζιμ (του σκύλου), διάφορες ύποπτες παρουσίες που τριγύριζαν στην περιοχή έχουν εξαφανιστεί».