Σύμφωνα με το τηλεοπτικό δίκτυο Channel 10, ο Ι. Νετανιάχου δήλωσε στους δημοσιογράφους που τον συνοδεύουν, οτι «εξακολουθεί να τάσσεται υπέρ της απονομής χάρης στον στρατιώτη Αζαριά», ενώ αντίστοιχες δηλώσεις είχε κάνει και στο παρελθόν.

Ο Γαλλοϊσραηλινός στρατιώτης Ελόρ Αζαριά βιντεοσκοπήθηκε στις 24 Μαρτίου του 2016, ενώ εκτελούσε με μια σφαίρα στο κεφάλι τον Παλαιστίνιο Αμπντέλ Φάταχ Αλ Σαρίφ ο οποίος είχε τραυματιστεί από σφαίρες μετά την επίθεση που πραγματοποίησε με μαχαίρι εναντίον Ισραηλινών στρατιωτών στη Χεβρώνα της κατεχόμενης Δυτικής Όχθης. Ο Παλαιστίνιος κειτόταν στο έδαφος, προφανώς σε κατάσταση που δεν μπορούσε να βλάψει κανέναν.

Το στρατοδικείο του Τελ Αβίβ καταδίκασε σε φυλάκιση 18 μηνών τον στρατιώτη, η δίκη του οποίου είχε προκαλέσει βαθιά διαίρεση στη χώρα. Ο λοχίας είναι ο πρώτος Ισραηλινός στρατιώτης εδώ και περισσότερο από 10 χρόνια που καταδικάζεται για ανθρωποκτονία. Η δίκη έφερε αντιμέτωπους όσους υποστηρίζουν ότι είναι απαραίτητο ο στρατός να σέβεται τις ηθικές αξίες, με όσους στηρίζουν άνευ όρων τους στρατιώτες που είναι αντιμέτωποι με τις επιθέσεις Παλαιστινίων.

Ο Νετανιάχου εμφανίστηκε ανήσυχος για τις επιπτώσεις που ενδέχεται να έχει η δίκη στους στρατιώτες που είναι αντιμέτωποι με βίαια επεισόδια και οι οποίοι θα διστάζουν να πυροβολήσουν φοβούμενοι ότι θα χρειαστεί να λογοδοτήσουν στη δικαιοσύνη, ανέφερε ο κρατικός ραδιοφωνικός σταθμός και το τηλεοπτικό δίκτυο Channel 2. Σύμφωνα με δημοσκόπηση που δημοσιεύθηκε χθες Τετάρτη στην εφημερίδα Maariv, το 69% των Ισραηλινών τάσσεται υπέρ της απονομής χάρης στον Αζαριά, ενώ το 56% εκτιμά ότι η ποινή του ήταν πολύ αυστηρή.


Μαζικές διαδηλώσεις κατά του Νετανιάχου

Εκατοντάδες φιλοπαλαιστίνιοι ακτιβιστές διαδήλωσαν την Πέμπτη στο Σίδνεϊ κατά της επίσκεψης του Νετανιάχου, χαρακτηρίζοντάς τον «εγκληματία πολέμου». Ο επικεφαλής της κυβέρνησης του Ισραήλ έφτασε την Τετάρτη στην Αυστραλία για επίσημη επίσκεψη τεσσάρων ημερών, την πρώτη που πραγματοποιεί εν ενεργεία Ισραηλινός πρωθυπουργός στη χώρα.

«Είμαστε εδώ για να καταγγείλουμε την υποστήριξη της Αυστραλίας στο Ισραήλ, ένα ρατσιστικό κράτος – απαρτχάιντ», εξήγησε η φιλοπαλαιστίνια δικηγόρος Ράντα Άμπντελ-Φάταχ. Σε μεγάλο πανό που κρατούσαν οι διαδηλωτές είχε τοποθετηθεί μια φωτογραφία του Νετανιάχου στην οποία είχαν ζωγραφίσει το μουστάκι του Χίτλερ. Πάνω από τη φωτογραφία είχαν γράψει τη λέξη: «φασίστας».