Όπως αναφέρει δημοσίευμα της «Ναυτεμπορικής», οι δύο στρατιωτικοί φέρονται ότι ανήκαν στην ομάδα που θα υλοποιούσε το σχέδιο δολοφονίας του Ερντογάν. Είναι στρατιωτικοί του Πολεμικού Ναυτικού της Τουρκίας, που συνελήφθησαν στις 20 Φεβρουαρίου οπότε και έφτασαν στην Ελλάδα, ενώ έχουν υποβάλει αίτημα ασύλου.

Σύμφωνα με πληροφορίες του «Έθνους», πέρασαν μέσω του Έβρου στην Ελλάδα στις 15 Φεβρουαρίου και δύο ημέρες αργότερα, στις 17 Φεβρουαρίου, παραδόθηκαν στο ΑΤ Ορεστιάδας αναφέροντας ότι εισήλθαν παράνομα στη χώρα ώστε να προκαλέσουν την σύλληψη τους. Στις 20 Φλεβάρη, μάλιστα, υπέβαλαν αίτημα για άσυλο στην αρμόδια υπηρεσία της Αλεξανδρούπολης, ενώ δικηγόρος τους είναι ένας 35χρονος νομικός ο οποίος έχει αναλάβει κατά το παρελθόν υποθέσεις χορήγησης ασύλου.

Κυβερνητικός αξιωματούχος σχολιάζοντας τη συγκεκριμένη υπόθεση επισήμανε στο «Εθνος» ότι οι «γκιουλενιστές» προσπαθούν να καταστήσουν την Ελλάδα ως πεδίο επίλυσης των διαφορών τους με τον Ερντογάν. Οπως τόνισε, η ελληνική κυβέρνηση παρακολουθεί στενά τις ενέργειες αυτές και είναι αυτονόητο ότι δεν θα επιτρέψει να «μεταφερθούν» στη χώρα οι εσωτερικές έριδες της Τουρκίας.

*Μέχρι στιγμής η Τουρκία δεν έχει υποβάλλει αίτηση έκδοσης για τους δύο κρατούμενους.