«Η ελληνική οικονομία, αν δεν υπάρξει σύντομα συμφωνία, θα αντιμετωπίσει πλήθος αβεβαιοτήτων» ανέφερε, ενδεικτικά, ο κεντρικός τραπεζίτης της χώρας, εκτιμώντας ότι εφόσον οι δύο πλευρές επιδείξουν ευελιξία, τότε «μπορούμε να έχουμε αποτελέσματα σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα».

Παράλληλα, ο Γ. Στουρνάρας επανέλαβε τη δέσμευση για παραμονή στην Ευρωζώνη και την Ευρωπαϊκή Ένωση, επισημαίνοντας με νόημα πως «η παραμονή της Ελλάδας στο ευρώ συνιστά όρο επιβίωσης», ενώ ξεκαθάρισε ότι το πρόγραμμα βοήθειας θέτει τη χώρα σε τροχιά ανάπτυξης, «οι επιδόσεις του 2016 αποκαλύπτουν τις προοπτικές της οικονομίας». Ο ίδιος εκτίμησε ότι το 2017, ο ρυθμός αύξησης του ΑΕΠ θα αγγίξει το 2,5%, διευκρινίζοντας βέβαια, ότι η συγκεκριμένη πρόβλεψη προϋποθέτει και συνδέεται με την ολοκλήρωση της β΄ αξιολόγησης.

Σύμφωνα με τον διοικητή της ΤτΕ, βασικές προϋποθέσεις για την επιτάχυνση της ανάκαμψης της χώρας είναι:

  • Η άμεση θετική κατάληξη της β’ αξιολόγησης
  • Η επιτάχυνση των μεταρρυθμίσεων
  • Η αντιμετώπιση του προβλήματος των μη εξυπηρετούμενων δανείων

Αντίθετα, έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου για:

  • Το ασταθές διεθνές περιβάλλον
  • Οι καθυστερήσεις στην εφαρμογή του προγράμματος
  • Η αναβλητικότητα στην εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων

Κάνοντας ειδική αναφορά στο «μίγμα» της δημοσιονομικής πολιτικής, αξίωσε τη σταδιακή άρση της υπέρμετρης φορολογικής επιβάρυνσης σε επιχειρήσεις και φυσικά πρόσωπα, εξηγώντας οτι η υπερκάλυψη του δημοσιονομικού στόχου για το πλεόνασμα του 2016, κατά κύριο λόγο προσδιορίστηκε από την υπεραπόδοση των φορολογικών εσόδων και πολύ λιγότερο από τη συγκράτηση των δημόσιων δαπανών.

«Το ακολουθούμενο μίγμα δημοσιονομικής πολιτικής λειτουργεί πλέον ανασταλτικά για την ανάπτυξη, συμβάλλει στην αύξηση των ληξιπρόθεσμων οφειλών του ιδιωτικού τομέα προς το δημόσιο και ενθαρρύνει τη φοροδιαφυγή και την αδήλωτη εργασία» υπογράμμισε.