Όπως αναφέρει το δημοσίευμα, η BND συμπεριέλαβε «από το 1999» τουλάχιστον 50 νούμερα τηλεφώνου, φαξ ή διευθύνσεις ηλεκτρονικού ταχυδρομείου δημοσιογράφων ή συντακτικών ομάδων στον κατάλογο υποκλοπών, γράφει το εβδομαδιαίο περιοδικό σύμφωνα με αποσπάσματα ενός άρθρου που θα δημοσιευτεί στο φύλο του Σαββάτου.

Το περιοδικό δεν διευκρινίζει εάν οι μυστικές υπηρεσίες της Γερμανίας συνεχίζουν και σήμερα την παρακολούθηση, ωστόσο ήδη έντονες αντιδράσεις από γερμανούς δημοσιογράφους. Συγκεκριμένα, γερμανοί δημοσιογράφοι – μέλη του οργανισμού «δημοσιογράφοι χωρίς σύνορα», τονίζουν πως η γερμανική υπηρεσία πληροφοριών προέβη «σε καταπάτηση συνταγματικών δικαιωμάτων», ενώ κάνουν λόγο για «ξεκάθαρη επίθεση στην ελευθερία του Τύπου».

Σε ερώτηση από το Γαλλικό Πρακτορείο, ο δημοσιογράφος του Spiegel Μάρτιν Κνόμπε επισημαίνει ότι δεν γνωρίζει «πόσο χρόνο ήταν ενεργό (το δίκτυο παρακολούθησης). Εικάζουμε ότι δεν είναι πλέον ενεργό, όμως δεν είμαστε βέβαιοι».

Εκπρόσωπος του BBC δήλωσε «απογοητευμένη» και κάλεσε όλες τις κυβερνήσεις να σεβαστούν την ελευθερία του Τύπου. «Οι δημοσιογράφοι μας πρέπει να έχουν την δυνατότητα να ενεργούν ελεύθερα και με ασφάλεια, με απόλυτη προστασία των πηγών τους. Καλούμε όλες τις κυβερνήσεις να σεβαστούν τη λειτουργία ενός ελεύθερου Τύπο».