Σύμφωνα με ρεπορτάζ της οικονομικής εφημερίδας Handelsblatt, η γερμανίδα καγκελάριος Α. Μέρκελ μετά τη συνάντηση της με την Κριστίν Λαγκάρντ, έδειξε πρόθυμη να συζητήσει σύντομα συγκεκριμένα μέτρα ελάφρυνσης του χρέους, ακόμη και αν δεν πρόκειται να εφαρμοστούν πριν από το τέλος του τρέχοντος προγράμματος το 2018 και την ολοκλήρωση των μεταρρυθμίσεων από την Ελλάδα.

Ωστόσο, πληροφορίες της Deutsche Welle αναφέρουν ότι το Βερολίνο δεν σκέφτεται το ζήτημα της ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους πριν το 2018 και αφού έχουν υλοποιηθεί οι μεταρρυθμίσεις που έχουν επιβάλει οι δανειστές στη χώρα. Όπως αναφέρει το δημοσίευμα, η αναπληρώτρια εκπρόσωπος της γερμανικής κυβέρνησης Ουλρίκε Ντέμερ και η εκπρόσωπος του υπουργείου Οικονομικών, Φριντερίκε φον Τίζενχαουζεν, ξέκοψαν τη συζήτηση για το χρέος πριν το 2018.

Η Ντέμερ δήλωσε πως εξακολουθεί να ισχύει αυτό που έχει συμφωνηθεί στο Eurogroup τον Μάιο του 2016. Δηλαδή ότι, σε περίπτωση που κριθούν αναγκαία, τα μεσοπρόθεσμα μέτρα για το ελληνικό χρέος θα εξεταστούν το 2018, ενώ προϋπόθεση για αυτό είναι «η πλήρης εφαρμογή του προγράμματος από την Ελλάδα».

Η εκπρόσωπος του υπουργείου Οικονομικών φον Τιζενχάουζεν υπογράμμισε ότι «η υλοποίηση των απαιτούμενων μεταρρυθμίσεων θα έχει σημαντική επίδραση στη βραχυπρόθεσμη και μεσοπρόθεσμη βιωσιμότητα του χρέους. και ξεκαθάρισε πως για την Γερμανία συνεχίζει να ισχύει ότι για το χρέος θα «ληφθούν αποφάσεις το 2018».