Ο αναπληρωτής υπουργός δεν παραγνωρίζει ότι το τίμημα της συμφωνίας για κάποιους θα είναι βαρύ. «Δεν υπάρχει αμφιβολία πως το νέο μείγμα πολιτικής που θα προκύψει από την ταυτόχρονη εφαρμογή περιοριστικών και επεκτατικών μέτρων, αν και συνολικά ουδέτερο, θα οδηγήσει σε επιβάρυνση κάποιων νοικοκυριών και σε ενίσχυση άλλων. Μέριμνα της κυβέρνησης είναι ο σχεδιασμός πολιτικών ώστε να αμβλυνθούν σημαντικά οι συνέπειες μιας τέτοιας επιβάρυνσης, αλλά και η δημιουργία των κατάλληλων εργαλείων ώστε θα οφέλη των θετικών μέτρων επέκτασης να είναι στοχευμένα, να είναι φιλικά στη δημιουργία θέσεων εργασίας και να μετασχηματίζουν με μόνιμο τρόπο το δίχτυ κοινωνικής προστασίας της χώρας», δηλώνει.

Παραδέχεται ότι υπάρχει κίνδυνος να μην εφαρμοστούν όλα τα μέτρα ελάφρυνσης αν υπάρξει υστέρηση στους στόχους. «Το πλαίσιο της συμφωνίας μεταξύ της ελληνικής κυβέρνησης και των θεσμών προβλέπει την ταυτόχρονη νομοθέτηση τόσο περιοριστικών όσο και επεκτατικών μέτρων δημοσιονομικής πολιτικής ίσου ύψους. Προβλέπει επίσης την εφαρμογή του συνόλου και των δυο αυτών κατηγοριών μέτρων ταυτόχρονα και σταδιακά από το 2019 και μετά, υπό την προϋπόθεση πως τα δημόσια οικονομικά παραμένουν σε τροχιά επίτευξης των στόχων πρωτογενών πλεονασμάτων. Σε περίπτωση που προβλέπεται θετική ή αρνητική απόκλιση από το δημοσιονομικό στόχο του έτους τα θετικά μέτρα δημοσιονομικής επέκτασης θα αυξάνονται ή θα περιορίζονται κατ’ αναλογία», εξηγεί.

Ο Γ. Χουλιαράκης πάντως εκτιμά ότι οι στόχοι θα πιαστούν. «Με δεδομένη τη διατηρήσιμη βελτίωση των δημοσιονομικών δεδομένων των δυο τελευταίων ετών, πεποίθηση της κυβέρνησης είναι ότι οι δημοσιονομικοί στόχοι θα των επόμενων ετών θα επιτευχθούν με ασφάλεια και η δημοσιονομική πολιτική συνολικά δεν θα είναι περιοριστική», τονίζει και υπογραμμίζει πως «αυτή η θεαματική βελτίωση των δομικών δημοσιονομικών παραμέτρων είναι που έστρεψε τη διαπραγμάτευση μακρυά από τη θέση του ΔΝΤ για νομοθέτηση μέτρων ύψους 4,5 δισ. ευρώ και εισήγαγαν στη συζήτηση τη δημιουργία του συμμετρικού μηχανισμού δημοσιονομικής διόρθωσης».