«Ίσως να μην αντιλαμβάνεται τις τεχνικές, νομικές και πολιτικές πλευρές των ζητημάτων και γι’ αυτό επιλέγει τις προσωπικές επιθέσεις. Επιθέσεις που δεν προάγουν τις σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών και είναι ξένες στον πολιτικό πολιτισμό μας», πρόσθεσε σε ανακοίνωσή του το υπουργείο Εξωτερικών. «Ο καθείς και το μέτρο του», κατέληξε το ΥΠΕΞ.

Νωρίτερα, μιλώντας στο τουρκικό πρακτορείο Anadolu, ο Τσαβούσογλου δήλωσε ότι «αν το καθήκον του αρχηγού του τουρκικού γενικού Επιτελείου ήταν να πατήσει στα Ίμια, θα το είχε κάνει. Μην ξεχνάμε ότι εμείς ανεβήκαμε οποτεδήποτε χρειάστηκε», πρόσθεσε ο ίδιος, σχολιάζοντας αναφορά του Έλληνα ομολόγου του Νίκου Κοτζιά, ο οποίος, με αφορμή την παρουσία της τουρκικής φρεγάτας σε ελληνικά χωρικά ύδατα, στην οποία επέβαινε ο αρχηγός του τουρκικού επιτελείου, είχε δηλώσει ότι δεν θα μπορούσε να ανέβει στα Ίμια γιατί η Ελλάδα είχε λάβει τα μέτρα της.

Επίσης, αναφέρθηκε στους οκτώ τούρκους στρατιωτικούς των οποίων την έκδοση ζητεί η Άγκυρα, κατηγορώντας την Ελλάδα εμποδίζει την εκδίκαση των πραξικοπηματιών. Πρόσθεσε ότι αυτό δεν αρμόζει στις σχέσεις καλής γειτονίας, ενω τόνισε ότι «αυτό δεν μας προκαλεί απορία», προσθέτοντας πως «ο επικεφαλής του κουρδικού PKK είχε βρει καταφύγιο στην Ελλάδα».

Σε ό,τι αφορά το Κυπριακό, ο Τούρκος ΥΠΕΞ τόνισε ότι «πίσω από όλα τα βάσανα και τις αιματοχυσίες βρίσκονται οι ενέργειες των ανθρώπων που ονειρεύονται την Ένωση (σ.σ. με την Ελλάδα)».

Εξάλλου, σύμφωνα με το Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων, ο Τσαβούσογλου δήλωσε πως είναι καλό το ότι ο Κοτζιάς λέει δημόσια ότι είναι στην ίδια γραμμή με Έλληνα υπουργό Άμυνας Πάνο Καμένο, για να προσθέσει: «Λένε πες μου τον φίλο σου να σου πω ποιος είσαι».