λάδια σε χαρτί 21Χ14εκ. του
Γιώργου Μικάλεφ

Επιμέλεια: Δημήτρης Λαμπρόπουλος 

O Johnny Cash γεννήθηκε στο Arkansas το 1932, ένα από τα επτά παιδιά του Ray και τις Carrie Rivers Cash. Η παιδική του ηλικία, κάθε άλλο παρά εύκολη ήταν, αφού δούλευε σε βαμβακοφυτείες από τα πέντε του μαζί με τους γονείς του, που με το ζόρι τα έβγαζαν πέρα. Η σκληρότητα του πατέρα του αντισταθμιζόταν από την πίστη και την ακλόνητη αγάπη της μητέρας του. Αλλά ήταν ο θάνατος του μεγαλύτερου αδελφού του Jack που στιγμάτισε τη ζωή του. Όμορφος, συμπαθητικός και σκληρά εργαζόμενος, ο Jack Cash σκοτώθηκε στα δεκατέσσερά του όταν χτύπησε το στομάχι του πάνω σε ένα περιστρεφόμενο πριόνι που χρησιμοποιούσε. Εκείνο το πρωί ο Johnny είχε προσπαθήσει ανεπιτυχώς να τον πείσει να πάνε παρέα για ψάρεμα. Αργότερα την ίδια μέρα είδε τον πατέρα του να κουβαλάει τα βουτηγμένα στο αίμα ρούχα του αδελφού του, ο οποίος υπέκυψε στα τραύματά του επτά μέρες αργότερα.

Αυτές του οι εμπειρίες αποτέλεσαν και σημαντικό μέρος της μετέπειτα έμπνευσής του για αρκετά από τα τραγούδια που έγραψε. Με τη βοήθεια της μητέρας του έμαθε να παίζει κιθάρα και να τραγουδάει, επηρεασμένος κυρίως από τη gospel και την ιρλανδική μουσική, που άκουγε στο ραδιόφωνο. Δεκαετίες αργότερα ο Johnny Cash θα γράψει το album My Mother’s Hymn Book το οποίο θα περιλαμβάνει κλασσικά gospel τραγούδια τα οποία του μάθαινε η μάνα του κατά τα παιδικά του χρόνια.

Το 1950 κατετάγη στην Πολεμική Αεροπορία, από όπου αποχώρησε τέσσερα χρόνια μετά και γύρισε στο Τέξας. Ένα χρόνο αργότερα, γνώρισε τη Vivian Liberto, με την οποία ερωτεύτηκαν παράφορα και παντρεύτηκαν το 1954. Το ζευγάρι μετακόμισε στο Memphis του Tenesse, όπου ο Cash έκανε διάφορες δουλειές για να ζήσουν. Εκεί άρχισε επίσης να εμφανίζεται μαζί με τον Luther Perkins και τον Marshall Grant. Και οι τρεις μαζί άρχισαν να ηχογραφούν για την εταιρία Sun το 1955. Η πρώτη δισκογραφική του δουλειά δεν άργησε να έρθει ενώ το «Hey Porter» ήταν το πρώτο τραγούδι που κυκλοφόρησε.

O επόμενος δίσκος του Cash «Folsom Prison Blues» ανέβηκε στο country Top 5 ενώ το single «I Walk The Line» παρέμεινε Νο1 στο Billboard για 43 εβδομάδες και έγινε το No1 country τραγούδι της χρονιάς. Ο Cash αισθανόταν εγκλωβισμένος στη μικρή δισκογραφική Sun και ήθελε περισσότερο χώρο για να εκφραστεί. Εγκατέλειψε τον Philips και υπέγραψε με την Columbia, κυκλοφορώντας το «Don’t Take Your Guns To Town», που έγινε από τις μεγαλύτερες επιτυχίες του. Στις αρχές της δεκαετίας του ’60 άρχισε τις περιοδείες με το folk group Carter Family, μέλος των οποίων ήταν και η June Carter, που θα γινόταν αργότερα ο μεγάλος του έρωτας.

Εκείνα τα χρόνια ο Cash ήταν εθισμένος στα χάπια, με αποτέλεσμα η συμπεριφορά του να γίνεται ακραία και ν’ αντιμετωπίζει προβλήματα με το νόμο καθώς και ποινές φυλάκισης, γι αυτό άλλωστε εμφανίστηκε live στις φυλακές του San Quentin εκφράζοντας την αλληλεγγύη του στους κρατούμενους. Στο live αυτό ο Cash παρουσίασε το “Wanted Man”, μια σύνθεση του Bob Dylan ο οποίος εκείνη την εποχή βρισκόταν στα πρώτα του βήματα και τον βοήθησε να γίνει γνωστός στο ευρύ κοινό.

Το 1958, μετακομίζει στην Καλιφόρνια. Εκείνη την περίοδο οι εμφανίσεις του ανέρχονται στις 300 το χρόνο. Τότε ήταν που έκανε τις μεγάλες του επιτυχίες «Ring on Fire» (1963), «The Ballad of Ira Hayes» (1963) και «Understand Your Man» (1964).

Οι κακές του συνήθειες είχαν οδηγήσει σε μια συμπεριφορά ανυπόφορη για τους συνεργάτες του και για την πρώτη του γυναίκα. Ένας ακόμη λόγος ήταν η κρυφή σχέση που είχε συνάψει με την June Carter. Το διαζύγιο δεν άργησε να έρθει. Ο Cash αποφάσισε να σταματήσει τους πειραματισμούς με τις ουσίες. Στη διάρκεια μιας συναυλίας του στο Λονδίνο, καθαρός και αναγεννημένος Χριστιανός πια, έκανε πρόταση γάμου στη June. Μια εβδομάδα μετά, παντρεύτηκαν και απέκτησαν έναν γιο, τον John Carter Cash. Οι ουσίες, όμως, δεν ήταν μια ξεχασμένη ιστορία για τον Cash, που μετά από μερικά χρόνια ξανακύλησε και αναγκάστηκε να μπει σε κλινική αποτοξίνωσης.

Από το 1969 μέχρι το 1971 είχε το δικό του show στην τηλεόραση, το The Johnny Cash Show, στο οποίο συμμετείχαν, εκτός από τη σύζυγο του June, τον θρύλο της rockabilly Carl Perkins και τους Statler Brothers, σχεδόν όλα τα ηχηρά ονόματα της country και rock μουσικής εκείνης της εποχής, όπως ο Neil Young, ο Kenny Rogers και ο  Louis Armstrong.

Τη 1980 σε ηλικία 48 χρονών, o Cash  γίνεται ο νεότερος εν ζωή τραγουδιστής που μπαίνει στο Country Music Hall of Fame.

Στις 15 Μαίου του 2003, η June Carter πέθανε από επιπλοκές στην καρδιά, στο σπίτι της. Η απώλεια ήταν δυσβάσταχτη για τον Cash, που τέσσερις μήνες μετά, στις 12 Σεπτεμρίου του 2003, την ακολούθησε στο τελευταίο ταξίδι.