Οι επιθέσεις προκάλεσαν τον τραυματισμό 560 ανθρώπων, μεταξύ τους 43 παιδιά, όπως απάντησε γραπτά ο Γερμανός υπουργός Εσωτερικών σε κοινοβουλευτική ερώτηση. Η κυβέρνηση «καταδικάζει κατηγορηματικά» τη βία, αναφέρεται στην απάντηση. «Άνθρωποι που ξεριζώθηκαν από τις πατρίδες τους και αναζήτησαν προστασία στην Γερμανία, έχουν το δικαίωμα να περιμένουν ένα ασφαλές καταφύγιο», επισημαίνεται.

Συνολικά, τον περασμένο χρόνο καταγράφηκαν 2.545 επιθέσεις κατά μεμονωμένων προσφύγων, σύμφωνα με στατιστικές μετρήσεις της αστυνομίας. Δεν υπάρχει η δυνατότητα σύγκρισης, καθώς μόλις το 2016 προστέθηκε αυτή η ξεχωριστή κατηγορία εγκλημάτων.

Επιπλέον, μιλώντας πάντα για το 2016, σημειώθηκαν 988 περιστατικά όπου χώροι φιλοξενίας προσφύγων και αιτούντων άσυλο έγιναν στόχος επίθεσης, συμπεριλαμβανομένων και των εμπρησμών.  Το 2015 είχαν καταγραφεί λίγο περισσότερες από 1000 τέτοιες επιθέσεις σε καταυλισμούς προσφύγων, ενώ το 2014 υπήρξαν μόλις 199 περιστατικά.

Η απότομη αύξηση στα εγκλήματα μίσους διαπιστώθηκε αφού η Γερμανία απορρόφησε ένα μέρος από τους 890.000 αιτούντες άσυλο το 2015, στο αποκορύφωμα της προσφυγικής κρίσης στην Ευρώπη. Η απόφαση της καγκελαρίου Άγκελα Μέρκελ να ανοίξει τα σύνορα σε ανθρώπους που προέρχονταν από πεδία συγκρούσεων ή διώκονταν από τα καθεστώτα στις πατρίδες τους, πόλωσε τη χώρα και τροφοδότησε το δεξιό, λαϊκιστικό κόμμα «Εναλλακτική για τη Γερμανία» (AfD).

Ο αριθμός των αφίξεων προσφύγων και μεταναστών μειώθηκε απότομα το 2016, στις 280.000, κυρίως εξαιτίας του κλεισίματος των συνόρων στη λεγόμενη βαλκανική διαδρομή, αλλά και στη συμφωνία ΕΕ – Τουρκίας, για την ανακοπή της εισροής.

Μια νομοθέτης του γερμανικού ακροαριστερού κόμματος «Die Linke», η Ούλα Τζέλπκε, απέδωσε τη βία κατά των μεταναστών σε ακροδεξιούς εξτρεμιστές και ζήτησε από την κυβέρνηση να πάρει πιο αυστηρά μέτρα. «Βλέπουμε σχεδόν 10 τέτοιες επιθέσεις κάθε μέρα», δήλωσε στη Funke Mediengruppe, έναν γερμανικό, τοπικό όμιλο εκδόσεων.

«Πρέπει να πεθάνουν άνθρωποι πριν η εκ δεξιών ορμούμενη βία θεωρηθεί κεντρικό, εσωτερικό πρόβλημα ασφαλείας και μπει στην κορυφή της εθνικής, πολιτικής ατζέντας;» αναρωτήθηκε η Τζέλπκε.

Ένας γερμανός νεοναζί καταδικάστηκε αυτό το μήνα σε οκτώ χρόνια κάθειρξη, ως ένοχος για τον εμπρησμό ενός αθλητικού κέντρου που φιλοξενούσε πρόσφυγες, προκαλώντας ζημιές ύψους 3,5 εκατομμυρίων ευρώ. Σε μια άλλη περίπτωση που σόκαρε τη Γερμανία, πλήθος από αυτόπτες μάρτυρες ζητωκραύγαζε και χειροκροτούσε, ενώ καιγόταν ένας καταυλισμός αιτούντων άσυλο, στο πρώην κομμουνιστικό ανατολικό τμήμα της χώρας, τον περασμένο Φεβρουάριο. 

Επιμέλεια: Κατερίνα Κουτσελάκη