Ερωτηθείς γιατί επιλέγει να μην εμπλέκεται στην εσωτερική πολιτική σκηνή της Γαλλίας, όπου η Μαρίν Λεπέν έχει προαναγγείλει δημοψήφισμα για την αποχώρηση από την ΕΕ εφόσον εκλεγεί, ενώ αντίστοιχα είχε προχωρήσει σε «δυναμική παρέμβαση κατά της θέσης που είχε πάρει ο Έλληνας πρωθυπουργός» στο ελληνικό δημοψήφισμα, ο Ζ. Κ. Γιουνκέρ απάντησε: «Είστε ο μοναδικός στην Ευρώπη που πιστεύει ότι ήμουν ανάμεσα σε αυτούς που άσκησαν κριτική στον Έλληνα πρωθυπουργό. O Έλληνας πρωθυπουργός με αγαπάει βαθιά όπως και οι Έλληνες. Είμαι ο πιο δημοφιλής Ευρωπαίος πολιτικός στην Ελλάδα».

Συνεχίζοντας ανέφερε πως «εκτιμά πολύ» τον Έλληνα πρωθυπουργός, ενώ σημείωσε πως τρέφει «βαθιά συμπάθεια ή ακόμα και αγάπη για τον ελληνικό λαό». Χαριτολογώντας δε έδειξε τον εκπρόσωπο Τύπου, Μαργαρίτη Σχοινά λέγοντας ότι από αυτόν ενημερώνεται καθημερινά για τα τεκταινόμενα στην Ελλάδα.

«Πού πας Ευρώπη των 27;»- Η Λευκή Βίβλος της Κομισιόν για το μέλλον της ΕΕ

Με αυτό το «παλαιό ερώτημα, όσο και η ηλικία της ΕΕ», ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζαν Κλοντ Γιουνκέρ, παρουσίασε την Τετάρτη στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο τη Λευκή Βίβλο της Κομισιόν για το μέλλον της Ευρώπης και τα πέντε σενάρια που θα μπορούσε να ακολουθήσει η «ΕΕ των 27» έως το 2025.

«Τώρα είναι ο καιρός να χαράξουμε ένα όραμα για να μπορούμε να πορευτούμε χέρι-χέρι, ενωμένοι οι 27 προς το μέλλον», δήλωσε ο πρόεδρος της Επιτροπής, τονίζοντας ότι τώρα είναι η πιο κατάλληλη περίοδος να γίνει η συζήτηση σχετικά με τον δρόμο που θα πρέπει να ακολουθήσει η ΕΕ.

Ο Ζ. Γιουνκέρ παραδέχτηκε ότι για πολύ καιρό οι προσδοκίες των πολιτών ήταν απομακρυσμένες από αυτά που έκανε η Ευρώπη. «Τι μπορεί και τι δεν μπορεί να κάνει η Ευρώπη» είναι το ερώτημα, ανέφερε. Όπως σημείωσε, υπερβολικά συχνά η συζήτηση για το μέλλον της Ευρώπης περιορίζεται για το εάν χρειάζεται περισσότερη ή λιγότερη Ευρώπη.

Πέντε σενάρια για το μέλλον της Ευρώπης

 
Σήμερα, στη Λευκή Βίβλο, η Επιτροπή παρουσιάζει πέντε διαφορετικούς δρόμους (σενάρια) για το μέλλον της Ευρώπης, παρόλο που μπορούν να υπάρξουν πολύ περισσότερες δυνατότητες. Και τα πέντε αυτά σενάρια συζητούνται, άρα πρέπει να αναλυθεί και να εξεταστεί πού μπορεί να οδηγήσει η εφαρμογή καθενός από αυτά.
 
Όπως είπε ο πρόεδρος της Κομισιόν, το πρώτο σενάριο βασίζεται στη συνέχιση της μέχρι τώρα ασκούμενης πολιτικής. Το δεύτερο σενάριο είναι να επιλέξει η ΕΕ να επικεντρωθεί «μόνο στην ενιαία αγορά», όμως «η Ευρώπη είναι πολλά περισσότερα από αγορές, αγαθά και υπηρεσίες».
 
Το τρίτο σενάριο είναι όσοι θέλουν περισσότερη Ευρώπη να κάνουν περισσότερα. «Είναι ανάγκη όλες οι χώρες της ΕΕ να βαδίζουν μπροστά, πάντα με τον ίδιο ρυθμό;», αναρωτήθηκε ο Ζ. Γιουνκέρ. Αν δεν μπορούμε να συμβαδίζουμε θα πρέπει αυτοί που μπορούν περισσότερο να μπορούν να κάνουν κι άλλα βήματα προόδου, όπου τούς φαίνεται αναγκαίο. Ταυτόχρονα, οι υπόλοιποι, που δεν μπορούν ή δεν θέλουν, θα πρέπει να έχουν τη δυνατότητα να συμμετάσχουν αργότερα. Το τέταρτο σενάριο, θέλει την «ΕΕ των 27» να μπορεί να αποφασίζει από κοινού, να κάνει περισσότερα πράγματα ενωμένη, αλλά σε μικρότερο αριθμό τομέων.
 
Τέλος, το πέμπτο σενάριο σημαίνει ότι θα αποφασίζουν οι χώρες-μέλη να κάνουν περισσότερα μαζί, να μοιράζονται περισσότερες αρμοδιότητες και πόρους, όσον αφορά πχ τη βιώσιμη ανάπτυξη και την άμυνα.
 
Ο Ζ. Γιουνκέρ επεσήμανε ότι όλες αυτές οι προοπτικές είναι θεωρητικά εφικτές μπροστά μας, όμως εναπόκειται στα εθνικά Κοινοβούλια και στην κοινωνία των πολιτών να λάβουν τον λόγο και να πουν ποια από αυτά προτιμούν.
 
«Η μοίρα της Ευρώπης των 27 είναι στα χέρια μας», υπογράμμισε ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και κατέληξε λέγοντας πως η Ευρώπη βασίζεται σε κοινές αξίες που δίνουν την πραγματική διάσταση στους λόγους για τους οποίους τα ευρωπαϊκά κράτη συνεργάζονται. «Οι κοινές μας αξίες πρέπει να συνεχίσουν να μας ενώνουν: Ειρήνη, δημοκρατία, αλληλεγγύη, έννομη τάξη, ισότιμη αξιοπρέπεια, ελεύθερος ανεξάρτητος Τύπος», σημείωσε.