Σύμφωνα με δημοσίευμα της Politico, η κυβέρνηση αποφάσισε να ζητήσει τη συμβολή της Παγκόσμια Τράπεζας, τη στιγμή που οι διαπραγματεύσεις με την πλευρά των δανειστών βρίσκονται σε εξέλιξη στην Αθήνα.
 
Όπως αναφέρεται στο συγκεκριμένο ρεπορτάζ, η ελληνική πλευρά εξετάζει σοβαρά το ενδεχόμενο, ώστε να είναι σε θέση να αντιμετωπίσει την πιθανότητα να αποχωρήσει τελικά το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο από το πρόγραμμα. Σημειώνεται στο δημοσίευμα πως, στην περίπτωση που η δεύτερη αξιολόγηση δεν ολοκληρωθεί, υπάρχει πιθανότητα οι Ευρωπαίοι να παρακρατήσουν πρόσθετα κεφάλαια, γεγονός που μπορεί να οδηγήσει την ελληνική πλευρά σε αδυναμία αποπληρωμής του χρέους τους επόμενους μήνες.
 
Μία τέτοια εξέλιξη, με τη σειρά της, θα δώσει νέα ώθηση στις συζητήσεις περί εξόδου της χώρας από το ευρώ.
 
Στο δημοσίευμα αναφέρεται δήλωση εκπροσώπου της Παγκόσμιας Τράπεζας, ο οποίος τονίζει πως «η Αθήνα ζήτησε τεχνική και οικονομική βοήθεια για να αντιμετωπίσει προκλήσεις όπως η μακροχρόνια ανεργία, η οικονομική ανταγωνιστικότητα και ανάπτυξη και η κοινωνική προστασία. Σύμφωνα με τη διαδικασία που ακολουθείται σε τέτοιες περιπτώσεις, οποιαδήποτε τελική απόφαση για παροχή δανείων θα πρέπει να εγκριθεί από το Διοικητικό Συμβούλιο της Τράπεζας».
 
Παράλληλα, σύμφωνα με την Politico η πληροφορία των συζητήσεων επιβεβαιώνεται και από την ελληνική πλευρά, χωρίς ωστόσο να επιβεβαιώνεται επίσημο, συγκεκριμένο αίτημα από την Αθήνα. Υπενθυμίζεται πάντως, πως στον απόηχο των αποτελεσμάτων του τελευταίου Eurogroup του περασμένου Φεβρουαρίου, η ελληνική κυβέρνηση είχε κάνει λόγο για πρόγραμμα δημιουργίας 100.000 θέσεων εργασίας, γνωστοποιώντας την πρόθεσή της για αίτημα χρηματοδότησης ύψους 3 δισ. ευρώ.
 
Σημειώνεται, τέλος, πως η πληροφορία του νέου αιτήματος της Ελλάδας για χρηματοδότηση «δεν χαροποιεί» τους Ευρωπαίους δανειστές.