«Θα πετύχουμε κι ας μην αρέσει σε δανειστές και διαπλοκή», δηλώνει στο Documento και προσθέτει: «Η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ θα βγάλει την Ελλάδα από την κρίση», καθώς «δεν υπάρχει άλλη επιλογή».

«Ή αυτή η κυβέρνηση θα πετύχει ή τα προγράμματα διάσωσης θα αποτύχουν οριστικά».

Ο Αλ. Τσίπρας διαβεβαιώνει παράλληλα, ότι δεν θα υπάρχουν πρόσθετες επιβαρύνσεις, αλλά ένα πακέτο μέτρων, θετικών και αρνητικών, με μηδενικό δημοσιονομικό αντίκτυπο, χωρίς δηλαδή ούτε ένα ευρώ επιπλέον λιτότητας.

Ασκώντας κριτική στη ΝΔ και τον πρόεδρό της, Κυριάκο Μητσοτάκη, τον κατηγορεί ότι «για άλλη μια φορά επέλεξε να βάλει όλα τα λεφτά του στην αποτυχία της διαπραγμάτευσης, αδιαφορώντας για το αν αυτό σήμαινε ταυτόχρονα και αποτυχία της χώρας. Τα έπαιξε όλα και έχασε ξανά. Το ίδιο άλλωστε είχε κάνει και πέρυσι τον Μάη. Αλλά το δις εξαμαρτείν ουκ ανδρός σοφού».

«Ο πρόεδρος της Ν.Δ. έχει εγκλωβιστεί, ίσως παρασυρμένος από συμβούλους που βλέπουν την ενασχόληση με την πολιτική ως επαγγελματικό πρότζεκτ… η πολιτική δεν είναι πρότζεκτ και η χώρα δεν είναι Siemens, δεν είναι εταιρεία».

Ωστόσο, για τον πρώην πρωθυπουργό, Κώστα Καραμανλή, αναγνωρίζει ότι «παρά τα λάθη του, οι όροι με τους οποίους πολιτεύτηκε και το κοινοβουλευτικό ήθος τουδεν συγκρίνονται με αυτό της ηγεσίας που τον διαδέχθηκε».
 
Ο πρωθυπουργός απονέμει τα εύσημα και στον τέως πρόεδρο της ΝΔ, Βαγγέλη Μεϊμαράκη: «Σίγουρα δεν ήταν εύκολος αντίπαλος για τον ΣΥΡΙΖΑ. Και το απέδειξε στις εκλογές του Σεπτέμβρη του 2015. Πήρε μια ΝΔ διαλυμένη και κατάφερε αποτέλεσμα μεγαλύτερο από αυτό του Σαμαρά. Έχει μια λαϊκότητα και την πολιτική ευφυΐα να αντιλαμβάνεται το κλίμα. Η στάση που κράτησε στις εκλογές μάς δυσκόλεψε πολύ, γιατί θόλωνε τις διαχωριστικές γραμμές. Ευτυχώς για εμάς, με τον σημερινό αρχηγό της ΝΔ δεν έχουμε τέτοιο πρόβλημα», καταλήγει.
 
Ερωτηθείς για τη συνεργασία με τους Ανεξάρτητους Έλληνες, υποστηρίζει πως «είναι επιτυχημένη παρά τις αναντίρρητες ιδεολογικές διαφορές μας». «Και σε καμία περίπτωση δεν θα χαρακτήριζα τους ΑΝΕΛ ακροδεξιό κόμμα», διευκρινίζει.
 
Για την προοπτική, τέλος, συνεργασίας με το ΠΑΣΟΚ, αναφέρει: «Έχω πει πολλές φορές ότι προϋπόθεση οποιασδήποτε συζήτησης με το ΠΑΣΟΚ είναι η απαλλαγή αυτού του ιστορικού χώρου από το πολιτικό προσωπικό που προσέβαλε τον ελληνικό λαό, που χρησιμοποίησε την εξουσία του με όρους ατομικής ιδιοτέλειας».