Κατά τη διάρκεια πολιτικής συγκέντρωσης στην Κωνσταντινούπολη, ο Ερντογάν είπε ότι οι ενέργειές αυτές «δεν διαφέρουν από εκείνες της ναζιστικής περιόδου».

«Γερμανία, δεν έχεις καμία σχέση με την δημοκρατία και θα πρέπει να γνωρίζεις ότι οι σημερινές σου ενέργειες δεν διαφέρουν πολύ από εκείνες της ναζιστικής περιόδου. Όταν το λέμε αυτό ενοχλούνται. Γιατί ενοχλείστε;»

Οι γερμανικές αρχές αφαίρεσαν την περασμένη εβδομάδα, την άδεια για την διεξαγωγή δύο πολιτικών συγκεντρώσεων, που ήταν προγραμματισμένες στο πλαίσιο της κυβερνητικής εκστρατείας για την επικράτηση του «Ναι» στο δημοψήφισμα. Το Σάββατο, ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Μεβλούτ Τσαβούσογλου επέκρινε την απαγόρευση των γερμανικών, αλλά και των ολλανδικών αρχών για τη διεξαγωγή τέτοιου είδους συγκεντρώσεων, χαρακτηρίζοντάς τις αντιδημοκρατικές κι επισήμανε ότι η Τουρκία θα συνεχίζει να διοργανώνει προεκλογικές εκδηλώσεις έως το δημοψήφισμα της 16ης Απριλίου, που προβλέπει την ενίσχυση των εξουσιών του προέδρου.

Θέση στο ζήτημα πήρε και ο καγκελάριος της Αυστρίας Κρίστιαν Κερν, ο οποίος κάλεσε να επιβληθεί σε όλη την Ευρωπαϊκή Ένωση απαγόρευση των προεκλογικών εμφανίσεων πολιτικών από την Τουρκία, ώστε να αποφευχθεί το ενδεχόμενο χώρες όπως η Γερμανία, να βρεθούν αντιμέτωπες με πιέσεις από την Άγκυρα.