Σημειώνεται ότι ο Α. Ζιπέ έχασε στις προκριματικές εκλογές της Κεντροδεξιάς, τον περασμένο Νοέμβριο, με αποτέλεσμα να δοθεί το χρίσμα του υποψήφιου προέδρου στον Φ. Φιγιόν, η προεκλογική εκστρατεία του οποίου έχει αμαυρωθεί λόγω του σκανδάλου αργομισθίας της συζύγου του.  Μετά την έναρξη δικαστικής έρευνας σε βάρος του, ο Α.Ζιπέ θεωρήθηκε ως ο πιθανότερος υποψήφιος για να τον αντικαταστήσει στην κούρσα για προεδρία. Ωστόσο, ο ίδιος πήρε οριστική θέση επί του θέματος δηλώνοντας ότι «δεν είμαι σε θέση να ενώσω το κόμμα, για αυτό και επιβεβαιώνω ότι δεν θα είμαι υποψήφιος για την προεδρία».

Κάλεσμα Σαρκοζί σε Ζιπέ και Φιγιόν για εξεύρεση λύσης

 
Πιο νωρίς, ο πρώην πρόεδρος της Γαλλίας Νικολά Σαρκοζί κάλεσε σε συνάντηση τους Φρανσουά Φιγιόν και Αλέν Ζιπέ, προκειμένου να συζητήσουν για την προβληματική κατάσταση που έχει δημιουργηθεί σχετικά με την υποψηφιότητα του Φιγιόν για την προεδρία της Γαλλίας.
 
Ο Ν. Σαρκοζί με ανάρτησή του στον επίσημο λογαριασμό του στο Twitter υποστήριξε ότι σκοπός της συνάντησης είναι να βρεθεί «μια αξιοπρεπής και αξιόπιστη διέξοδος από μια κατάσταση που δεν μπορεί να συνεχιστεί περαιτέρω και αποτελεί μια πηγή έντονης ανησυχίας για τους Γάλλους πολίτες».