Μιλώντας από το Αμβούργο και την οικία του Τούρκου, ο Τσαβούσογλου κατηγόρησε τη Γερμανία για συστηματικές πολιτικές πιέσεις σε βάρος των Τούρκων υπηκόων στη χώρα και κάλεσε την Ευρώπη να σταματήσει να κάνει κήρυγμα στην Τουρκία για τα ανθρώπινα δικαιώματα. «Μην μας δίνετε μαθήματα δημοκρατίας και ανθρωπίνων δικαιωμάτων» δήλωσε χαρακτηριστικά και κατηγόρησε την Ευρώπη για υποκρισία.

Παράλληλα, υπογράμμισε πως η Ευρώπη έχει «τεράστιο πρόβλημα ρατσισμού, ξενοφοβίας και ισλαμοφοβίας» και την κατηγόρησε ότι «στηρίζει κάθε μορφή τρομοκρατίας» σε βάρος της Τουρκίας. Αναφερόμενος στη Γερμανία την κατηγόρησε πως ασκεί συστηματικά πιέσεις σε βάρος των Τούρκων υπηκόων που βρίσκονται στα εδάφη της και εμποδίζει όσους επιθυμούν να παραστούν σε συγκεντρώσεις υπέρ του «ναι» στο δημοψήφισμα για την αναθεώρηση του Συντάγματος, που προβλέπει την ενίσχυση των εξουσιών του Ερντογάν.

Υπενθυμίζεται ότι η διεξαγωγή της ομιλίας του Τσαβούσογλου ήταν προγραμματισμένη για αίθουσα εκδηλώσεων στο Αμβούργο, αλλά οι αρχές της πόλης ματαίωσαν την ομιλία κάνοντας λόγο για προβλήματα πυρασφάλειας. Υπενθυμίζεται ότι είχε προηγηθεί η απαγόρευση άλλων τριών προεκλογικών συγκεντρώσεων στο γερμανικό έδαφος, με τον Ερντογάν να κάνει λόγο για «ναζιστικές πρακτικές».