Τη σημαντική πρόοδο, στην οποία αναφέρονται τις τελευταίες ημέρες όλο και περισσότερες επίσημες και ανεπίσημες κυβερνητικές πηγές, επιβεβαίωσαν την Πέμπτη οι δανειστές με κοινή τους ανακοίνωση.
 
«Ομάδες της Ε.Ε., της ΕΚΤ και του ESM έχουν εμπλακεί σε συζητήσεις με τις ελληνικές αρχές στο πλαίσιο της δεύτερης αξιολόγησης του προγράμματος του ESM. Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο έλαβε μέρος στις συζητήσεις στο πλαίσιο των διαπραγματεύσεων για το δικό του πρόγραμμα. Σημαντική πρόοδος έχει σημειωθεί για μια ισορροπημένη δέσμη δημοσιονομικών μέτρων για την περίοδο μετά τη λήξη του προγράμματος και μια σειρά από βασικές μεταρρυθμίσεις, κυρίως στον χρηματοπιστωτικό τομέα. Οι επόμενες συνεδριάσεις έχουν προγραμματιστεί για την επόμενη εβδομάδα ενόψει του Eurogroup στις 20 Μαρτίου. Στόχος είναι να ολοκληρωθεί γρήγορα μια συμφωνία σε τεχνικό επίπεδο (staff level agreement)» καταλήγει η ανακοίνωση.
 
Σύμφωνα με τις κυβερνητικές πηγές, στο EuroWorking Group της Πέμπτης επιβεβαιώθηκε η σημαντική πρόοδος η οποία έχει καταγραφεί από την ελληνική πλευρά ως προς την ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης. Ακόμη, σημειώνεται πως έγινε αναφορά και στα θετικά μέτρα που έχουν συμφωνήσει οι δύο πλευρές.
 
Κατά τις ίδιες πηγές, αποτελεί κοινό στόχο η όσο το δυνατόν ταχύτερη ολοκλήρωση της συμφωνίας σε τεχνικό επίπεδο, κατεύθυνση προς την οποία θα συνεχιστούν οι εργασίες και την ερχόμενη εβδομάδα μέσω προγραμματισμένων τηλεδιασκέψεων σε τεχνικό επίπεδο αλλά και σε επίπεδο επικεφαλής.
 

ΔΝΤ: «Υπάρχει πολλή δουλειά ακόμη»

 
«Έχει σημειωθεί πρόοδος σε σημαντικά πεδία και είναι κάτι που χαιρετίζουμε. Όμως παραμένουν οι διαφωνίες σε άλλα σημαντικά πεδία. Είναι πολύ νωρίς ακόμη να εικάσουμε πότε θα επιτευχθεί συμφωνία». Αυτό σχολίασε από την άλλη πλευρά του Ατλαντικού ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ Τζέρι Ράις, σχετικά με την πορεία των διαπραγματεύσεων στην Αθήνα. Πρόσθεσε ακόμη ότι «υπάρχει πολλή δουλειά ακόμη που πρέπει να γίνει», ενώ απέφυγε να διευκρινίσει εάν αναφέρεται στη συμφωνία σε επίπεδο τεχνικών κλιμακίων ή στο συνολικό πρόγραμμα του ΔΝΤ με την Ελλάδα.
Επιπροσθέτως, σχολιάζοντας το ζήτημα το χρέους, ο ίδιος τόνισε: «Είμαστε σαφείς αναφορικά με την ελάφρυνση του χρέους, υπάρχουν πολλοί τρόποι να επιτευχθεί και έχουμε καταστήσει σαφές ότι δεν κάνουμε λόγο για κούρεμα».
 
Παράλληλα, σύμφωνα με υψηλόβαθμο στέλεχος του υπουργείου Εργασίας, «το ΔΝΤ έχει ιδεολογικές εμμονές και δεν ενδιαφέρεται ούτε ασχολείται με τις βέλτιστες ευρωπαϊκές πρακτικές, ούτε καν για την πρόσφατη απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου, η οποία χαρακτήριζε ως σύννομο με το ευρωπαϊκό δίκαιο τον προ-εγκριτικό ρόλο του υπουργείου Εργασίας για τις ομαδικές απολύσεις».
 
Σύμφωνα με το ίδιο στέλεχος, το ΔΝΤ κατά τη διάρκεια της χθεσινής τρίωρης διαπραγμάτευσης προέταξε μία σειρά από σοβαρά ζητήματα. Συγκεκριμένα:

  • Κατάργηση του προ εγκριτικού ρόλου του υπ. Εργασίας στη διαδικασία των ομαδικών απολύσεων.
  • Αύξηση του ποσοστού ομαδικών απολύσεων από το 5% στο 8%-10%.
  • Απέρριψε κατηγορηματικά την επέκταση των κλαδικών συμβάσεων εργασίας.
  • Επανέφερε το θέμα της θεσμοθέτησης του lockout (ανταπεργία).
  • Αλλαγές στον συνδικαλιστικό νόμο 1264/82 στα θέματα που αφορούν τον τρόπο λήψης των αποφάσεων για απεργίες.

 

Με ορίζοντα πέρα από την 20η Μαρτίου

 
Σύμφωνα με τις πληροφορίες που μέχρι στιγμής έχουν γίνει γνωστές, το ύψος των νέων μέτρων αναμένεται να κινηθεί στο 2% του ΑΕΠ, ενώ συμφωνία έχει επέλθει στον εξωδικαστικό συμβιβασμό και στο μεγαλύτερο μέρος των αντισταθμιστικών μέτρων. Ωστόσο, παραμένει άλυτος ο γρίφος των εργασιακών, με την επαναφορά των συλλογικών συμβάσεων και την αύξηση των ομαδικών απολύσεων να δεσπόζει.
 
Ακόμη, «στον αέρα» παραμένει η περικοπή στις συντάξεις, οι αλλαγές στην αγορά ενέργειας, καθώς και το τι μέλλει γενέσθαι με τον ΕΝΦΙΑ.
 
Χαρακτηριστική της στάσης και της στόχευσης της κυβέρνησης μετά την διαπραγμάτευση των τελευταίων ημερών, η αποστροφή του κυβερνητικού εκπρόσωπου, Δημήτρη Τζανακόπουλου κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών.
 
«Στόχος της ελληνικής κυβέρνησης είναι μέχρι το Eurogroup της 20ης Μάρτη, να έχουν ολοκληρωθεί οι συζητήσεις για το SLA (τεχνική συμφωνία) και να έχουν γεφυρωθεί οι όποιες διαφορές απομένουν σε σχέση με την αλλαγή του δημοσιονομικού μείγματος για την περίοδο μετά το 2019». Το ορόσημο της 20ης Μαρτίου δεν συμμερίζονται από την πλευρά τους οι δανειστές, που κρίνουν πως είναι πολύ δύσκολο να έχουν ολοκληρωθεί οι διαπραγματεύσεις μέχρι τότε. Μάλιστα, σύμφωνα με διαρροές από τις Βρυξέλλες, ήδη γίνεται λόγος για συμφωνία μέχρι τις 20 Μαΐου.
 
Σύμφωνα με τον Δ. Τζανακόπουλο, οι διαπραγματεύσεις θα συνεχιστούν μέσω τηλεδιασκέψεων, συμπληρώνοντας ωστόσο πως «Τώρα είναι η ώρα των πολιτικών αποφάσεων», ανοίγοντας ξανά τις συζητήσεις περί πολιτικής διαπραγμάτευσης.