«Είναι εφικτό να έχουμε μια τεχνική συμφωνία μέχρι τις 20 του Μάρτη και τον Απρίλη τη συνολική συμφωνία που θα αφορά και τα μεσοπρόθεσμα μέτρα για τα μέτρα για το χρέος», δήλωσε ο Αλέξης Τσίπρας κατά τη συνέντευξη Τύπου μετά το πέρας της Συνόδου Κορυφής στις Βρυξέλλες. 


«Ανησυχητική» αισιοδοξία της Μέρκελ 

 
Ερωτηθείς αν στις επαφές του στη διάρκεια της Συνόδου συζήτησε για την ένταξη στο QE και τα βραχυπρόθεσμα μέτρα ελάφρυνσης του χρέους, δεδομένου ότι αποτελούν προϋποθέσεις για μια συνολική συμφωνία, απάντησε αναφορικά με τη Γερμανίδα καγκελάριο Άγκελα Μέρκελ ότι ήταν «εξαιρετικά, ανησυχητικά ίσως, αισιόδοξη».

Όπως είπε, οι περισσότεροι στις Βρυξέλλες προεξοφλούν ότι θα κλείσει θετικά το ελληνικό ζήτημα εντός των επόμενων ημέρων και ότι τον Απρίλη θα πάμε σε μια συνολική λύση. Στο σημείο αυτό εκτίμησε ότι «είναι εφικτό να έχουμε μια τεχνική συμφωνία μέχρι τις 20 του Μάρτη και τον Απρίλη τη συνολική συμφωνία που θα αφορά και τα μεσοπρόθεσμα μέτρα για τα μέτρα για το χρέος». Εξάλλου, πρόσθεσε ότι «είμαστε κοντά και χρονικά και πολιτικά σε συνολική συμφωνία..

 

Ανάγκη ενίσχυσης των αναπτυξιακών δυνατοτήτων της Ελλάδας

 
Η προσθήκη που πέτυχε η ελληνική πλευρά στο κείμενο των συμπερασμάτων αποτελεί έμμεση αλλά σαφή παραδοχή ότι η επιλογή της λιτότητας στην μεταρρυθμιστική ατζέντα πρέπει να αντιμετωπιστεί, και να αντιμετωπιστεί κατά προτεραιότητα στις χώρες που έχουν δημιουργήσει τη μεγαλύτερη ζημιά, υποστήριξε ο Α.Τσίπρας.

Όπως σημείωσε, η Ελλάδα έχει ανάγκη όχι από περισσότερη λιτότητα, αλλά από ενίσχυση των αναπτυξιακών δυνατοτήτων της και τόνισε πως η εξειδίκευση ως προς τη χώρα μας πρέπει να περιλαμβάνει την ένταξη στο QE και τη ρύθμιση του χρέους, επισημαίνοντας ότι η «αναπτυξιακή προοπτική είναι η μοναδική επιλογή που έχουμε και για τη βιωσιμότητα του προγράμματος και του χρέους και τον μεγάλο στόχο μας, που είναι η έξοδος από την κρίση».

 

Επιτάχυνση της στελέχωσης των υπηρεσιών EASO στα νησιά 


Κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου, αναφερόμενος στο προσφυγικό, ζήτησε να υπάρξει επιτάχυνση της στελέχωσης των υπηρεσιών EASO στα νησιά και στη διαδικασία της μετεγκατάστασης, που αν και έχει ξεκολλήσει, είμαστε ακόμα πολύ μακριά από τους στόχους. Ζήτησε, επίσης, να υπάρξει δίκαιη αναθεώρηση του ευρωπαϊκού συστήματος ασύλου.
 

Σεβασμός του διεθνούς δικαίου στο Αιγαίο

Τέλος, αναφερόμενος στην κατάσταση που επικρατεί στο Αιγαίο, υπογράμμισε, την ποσοτική και ποιοτική κλιμάκωση, όχι μόνο της ρητορικής, αλλά και της στρατιωτικής δραστηριότητας της Τουρκίας. Τόνισε, μεταξύ άλλων, ότι η Ελλάδα συνεχίζει να αποτελεί και θα αποτελεί πυλώνα σταθερότητας, ειρήνης και ασφάλειας και θα παραμένει ακλόνητη και σταθερή στην υπεράσπιση του διεθνούς δικαίου και των κυριαρχικών δικαιωμάτων της.
 
Όπως σημείωσε ο Α. Τσίπρας, το μήνυμα όλων προς την Τουρκία πρέπει να είναι ο σεβασμός του διεθνούς δικαίου στο Αιγαίο και ο σεβασμός των σχέσεων καλής γειτονίας.