Το αίτημα των δύο Σύριων είχε απορριφθεί καθώς η Επιτροπή Ασύλου είχε κρίνει ότι η Τουρκία από την οποία ήρθαν στη χώρα μας οι δύο Σύριοι, είναι ασφαλής χώρα. Οι δικηγόροι των Σύριων υποστήριξαν ότι παραβιάζεται η συνθήκη της Γενεύης, θίγονται θεμελιώδη δικαιώματα των προσφύγων οι οποίοι κινδυνεύουν και ότι οι αποφάσεις των επίμαχων Επιτροπών Ασύλου είναι αντισυνταγματικές, παράνομες και ατεκμηρίωτες.

Όπως επισημαίνουν οι δικηγόροι, οι επιτροπές στηρίχθηκαν μόνο στις διαβεβαιώσεις της Τουρκίας με βάση την κοινή δήλωσή της με την Ε.Ε. στις 18 Μαρτίου 2016 χωρίς να ελεγχθούν άλλα στοιχεία για την κατάσταση τόσο στην γείτονα χώρα, όσο και στη Συρία, ενώ η Τουρκία δεν έχει χαρακτηριστεί επισήμως «ασφαλής τρίτη χώρα» από καμία χώρα της Ε.Ε. πλην της Ουγγαρίας. Οι δικηγόροι των Σύριων επισήμαναν, επίσης, ότι στην Τουρκία δεν υπάρχει δικαίωμα υποβολής ασύλου από τους Σύριους.

«Οι Σύριοι έχουν πρόσβαση στα βασικά αγαθά»

Οι δικηγόροι του Δημοσίου υποστηρίζουν ότι η Τουρκία αποτελεί ασφαλή χώρα για τους πρόσφυγες. Υπογράμμισαν ότι δεν κινδυνεύουν οι Σύριοι πρόσφυγες, προσθέτοντας ότι αυτή τη στιγμή διαμένουν στην γείτονα χώρα τουλάχιστον 3 εκατ. Σύριοι πρόσφυγες σε καταυλισμούς έχοντας πρόσβαση σε όλα τα βασικά αγαθά, ενώ υποστήριξαν ότι οι αποφάσεις των επιτροπών είναι νόμιμες.