Η Λίντα Σαρσούρ μόλις συνελήφθη έξω από το Trump International για διατάραξη της τάξης
 
Αμέσως μετά τη σύλληψή τους, ο λογαριασμός της ομάδας στο twitter δημοσίευσε φωτογραφίες της Λίντα Σαρσούρ, της Ταμίκα Μάλορι και της Κάρμεν Περέζ μέσα σε βαν της αστυνομίας της Νέας Υόρκης μαζί με άλλες ακτιβίστριες.
 

Κάποιες από εμάς συνελήφθησαν
 

Δεν είμαστε σίγουρες σε ποια αστυνομική περιφέρεια μας πηγαίνουν αυτήν τη στιγμή. Αλλά είμαστε μαζί, γυναίκες της αντίστασης

Όπως εξήγησε την περασμένη εβδομάδα η Ντέινα Τορτορίτσι στο περιοδικό n+1, γυναίκες από δεκάδες χώρες ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα για τη μονοήμερη απεργία γυναικών.

Σε περισσότερες από τριάντα χώρες, οι γυναίκες θα αρνηθούν να δουλέψουν- σε οποιαδήποτε δουλειά, αμειβόμενη ή μη- πάνω σε κάτι που δεν θέλουν να κάνουν. Δεν θα μαγειρέψουν πρωινό, μεσημεριανό ή δείπνο. Δεν θα καθαρίσουν, δεν θα προσέξουν τα παιδιά, δεν θα αγοράσουν τρόφιμα, δεν θα διανύσουν διαδρομές με το αμάξι, δεν θα διπλώσουν τα ρούχα, δεν θα πλύνουν τα πιάτα και δεν θα κάνουν σεξ- τουλάχιστον το είδος του σεξ που το αισθάνονται σαν δουλειά. Δεν θα δουλέψουν στη γραμμή παραγωγής ή στα τηλέφωνα, δεν θα λάβουν την παραγγελία σας ούτε θα σας τηλεφωνήσουν. Θα παραλείψουν τις βάρδιές τους στα νοσοκομεία, στα πανεπιστήμια και στα εργαστήρια. Δεν θα στείλουν mail («Συγγνώμη για την καθυστερημένη απάντηση!») και δεν θα κλείσουν ραντεβού, δεν θα πλέξουν μαλλιά σε πλεξούδα, δεν θα βάψουν νύχια και δεν θα κάνουν αποτρίχωση. Θα φορούν κόκκινα, θα παρελαύνουν στους δρόμους, θα μπλοκάρουν γέφυρες και δρόμους και θα απαιτήσουν την εκπλήρωση όσων έχουν καθυστερήσει πολύ να γίνουν. Ίσος μισθός. Αμειβόμενη γονική και αναρρωτική άδεια. Καθολική φροντίδα των παιδιών. Καθολική υγειονομική περίθαλψη. Απελευθέρωση από τη σεξουαλική κακοποίηση. Απελευθέρωση από την απέλαση. Απελευθέρωση από τον ρατσισμό. Απελευθέρωση από τη βία.
 
Εκτός των ΗΠΑ, στην Ιρλανδία και την Πολωνία έλαβαν χώρα κάποιες από τις μεγαλύτερες συγκεντρώσεις για την υποστήριξη των αναπαραγωγικών δικαιωμάτων, σε δύο παραδοσιακά συντηρητικά, καθολικά έθνη, όπου οι πολιτικοί ηγέτες έχουν αντισταθεί στα αιτήματα για να γίνει η άμβλωση ασφαλής και νόμιμη.
Χιλιάδες διαδηλωτές μπλόκαραν την κυκλοφορία στην ιρλανδική πρωτεύουσα, το Δουβλίνο, φωνάζοντας για την κατάργηση της Όγδοης Τροποποίησης στη χώρα, η οποία, από το 1983, εξισώνει το δικαίωμα στη ζωή για τα αγέννητα έμβρυα και τις έγκυες γυναίκες. Η διαμαρτυρία διοργανώθηκε από ακτιβίστριες που ζητούν τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος για την κατάργηση της τροπολογίας.
 

Εκπληκτική συμμετοχή στην απεργία για την κατάργηση
 

Όποιος νομίζει ότι οι νέοι δεν ενδιαφέρονται για την πολιτική πρέπει να έρθει να δει την κατάληψη της  γέφυρας O’C.

Οι γυναίκες κινητοποιήθηκαν επίσης στην πολωνική πρωτεύουσα, τη Βαρσοβία, όπου μια απεργία των γυναικών τον Οκτώβριο βοήθησε να καταψηφιστεί πρόταση για την ποινικοποίηση της άμβλωσης.
 

Μεγάλη διαδήλωση στην Πλατεία Συντάγματος της Βαρσοβίας
 

Η Βαρσοβία σείεται από την Ημέρα της Γυναίκας
 
Ενώ οι διαμαρτυρίες στις Ηνωμένες Πολιτείες επικεντρώθηκαν στον πραγματικό και άμεσο κίνδυνο του προέδρου Ντόναλντ Τραμπ, το κίνημα έχει υποστηριχθεί σε δεκάδες χώρες, όπως εξήγησαν στο YouTube ακτιβίστριες στη Σουηδία.
 

Το παγκόσμιο φίμωτρο του Τραμπ είναι μια κατάφωρη επίθεση στην υγεία και τα δικαιώματα των γυναικών. Σήμερα διαμαρτυρόμαστε κατά της απαγόρευσης της άμβλωσης
 

Ακούστε, πέρα από την κριτική, πρέπει να παραδεχθείτε ότι το υπουργικό συμβούλιο του Ντόναλντ Τραμπ ήταν εντυπωσιακά καλά προετοιμασμένο για τη Μέρα χωρίς Γυναίκες
 


Ενώ οι Δημοκρατικοί στην Ουάσινγκτον εξέφρασαν την αλληλεγγύη τους στην απεργία, φορώντας κόκκινα στη δουλειά, η γερουσιάστρια Ελίζαμπεθ Ουόρεν εξήγησε ότι αποφάσισαν να μην παραμείνουν στο σπίτι, επειδή φοβήθηκαν για το τι οι Ρεπουμπλικάνοι ομόλογοί τους μπορεί να κάνουν κατά την απουσία τους.
Αντιθέτως, η κυβέρνηση του Τραμπ προσπάθησε να εορτάσει την ημέρα με έναν κάπως αμήχανο τρόπο, με την πρώτη κυρία να γευματίζει με τις εξέχουσες υποστηρίκτριες τού προέδρου, συμπεριλαμβανομένης της κόρης του, Ιβάνκα, της συμβούλου του Κελιάν Κόνγουεϊ και την υπουργό Παιδείας  Μπέτσι Ντέβος, μια από τις λίγες γυναίκες στο υπουργικό του συμβούλιο.
 

Η Μελάνια δέχεται σε γεύμα του Λευκού Οίκου την Ιβάνκα Τραμπ, την Κελιάν Κόνγουεϊ και άλλες την Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας

Η Υπηρεσία Ελέγχου Μετανάστευσης και Τελωνείων των ΗΠΑ (Immigration and Customs Enforcement – ICE) του υπουργείου Εσωτερικής Ασφάλειας -που σύντομα μπορεί να αρχίσει να χωρίζει μητέρες και παιδιά που κρατούνται για παράνομη είσοδο στη χώρα- γιόρτασε το, όπως το αποκαλεί, «ποικιλόμορφο προσωπικό» της, κυκλοφορώντας την εικόνα μιας γυναίκας αξιωματικού.
 

Οι γυναίκες είναι ένα ζωτικό μέρος του εργατικού δυναμικού μας και σήμερα γιορτάζουμε την Παγκόσμια Ημέρα Γυναίκας

Το άρθρο είναι του Robert Mackey και δημοσιεύτηκε στο The Intercept.

Το ThePressProject είναι ο επίσημος συνεργάτης του The Intercept στην Ελλάδα.

Μετάφραση
: Νικολέττα Αλεξανδρή