«Σημαντικοί κίνδυνοι» οδήγησαν τις αρχές στην απόφαση να απαγορευτεί η εκδήλωση, η οποία θα πραγματοποιούνταν το βράδυ στο καντόνι Άαργκαου, στη βόρεια Ελβετία. Ο αντιπρόεδρος του κόμματος, Χουρσίτ Γιλντιρίμ, επρόκειτο αρχικά να μιλήσει στη Ζυρίχη, ωστόσο οι οργανωτές άλλαξαν βιαστικά την τοποθεσία, επειδή και οι αρχές της πόλης απαγόρευσαν τη συγκέντρωση. Έτσι, η Ένωση Ευρωπαίων Τούρκων Δημοκρατών ανακοίνωσε ότι η συγκέντρωση θα γινόταν στα γραφεία της στο Σπράιτενμπαχ, στο καντόνι του Άαργκαου.

Σημειώνεται, οτι πολλές προεκλογικές εκδηλώσεις του Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης της Τουρκίας που ήταν προγραμματισμένες να γίνουν σε ευρωπαϊκές πόλεις ενόψει του δημοψηφίσματος για τη συνταγματική αναθεώρηση στην Τουρκία, έχουν ακυρωθεί ή απαγορευτεί τις τελευταίες ημέρες, ιδίως στη Γερμανία και την Αυστρία.

Το καντόνι της Ζυρίχης είχε ζητήσει από την ομοσπονδιακή κυβέρνηση της Ελβετίας να απαγορεύσει εκδήλωση με ομιλητή τον υπουργό Εξωτερικών της Τουρκίας Μεβλούτ Τσαβούσογλου, όμως η Βέρνη απέρριψε το αίτημα. Ο Τούρκος υπουργός εξακολουθεί να ψάχνει τον κατάλληλο χώρο για τη συγκέντρωση, η οποία είναι προγραμματισμένη για την Κυριακή, αφού το ξενοδοχείο Hilton την ακύρωσε, επικαλούμενο «προβλήματα ασφαλείας».