Όπως αναφέρει το Bloomberg, που επικαλείται πηγές που βρίσκονται κοντά στη διαπραγμάτευση για τη δεύτερη αξιολόγηση, το ΔΝΤ είναι έτοιμο να δώσει στην Ελλάδα ένα μικρότερο δάνειο από αυτό που είχε δώσει πριν από πέντε χρόνια.

Το υπό συζήτηση ποσό είναι μεταξύ 3 και 6 δισ. δολαρίων έναντι της πιστωτικής γραμμής 29 δισ. ευρώ (31 δισ. δολαρίων) που είχε δοθεί με το δεύτερο ελληνικό πρόγραμμα το 2012. Στο πλαίσιο των συζητήσεων, το ΔΝΤ θέλει να προσφέρει στην Ελλάδα δάνειο με βάση τους κανονικούς όρους και όχι τους κατ' εξαίρεση, αποφεύγοντας έτσι την υποχρέωση να πιστοποιήσει μία υψηλή πιθανότητα βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους.

«Ξεκάθαρα μη βιώσιμο το χρέος» υποστηρίζει ο Τόμσεν

Ο επικεφαλής του ευρωπαϊκού τομέα στο ΔΝΤ, Πολ Τόμσεν, δήλωσε πως το ελληνικό χρέος «είναι ξεκάθαρα μη βιώσιμο» και πρόσθεσε πως καμία μεταρρύθμιση και προσπάθεια από την Ελλάδα δεν θα έχει αποτέλεσμα χωρίς κάποιου είδους αναδιάρθρωση από την Ευρωπαϊκή πλευρά.

Απαντώντας σε ερώτηση αναφορικά με τους στόχους για πρωτογενή πλεονάσματα 3,5% και το αν θα υπάρχουν επιπτώσεις στην ανάπτυξη της Ελλάδας, τόνισε ότι «κάποιος θα μπορούσε να βάλει χαμηλότερους στόχους. Η Ελλάδα με τους Ευρωπαίους συμφώνησαν στο 3,5%. Φυσικά θα έχει αρνητική επίδραση στην ανάπτυξη για ένα διάστημα, δεν υπάρχει καμία αμφιβολία».