Οι Βασικοί υποψήφιοι

Συνολικά 28 κόμματα λαμβάνουν επίσημα μέρος τις εκλογές για το σχηματισμό της νέας Ολλανδικής κυβέρνησης. Το εκλογικό σύστημα της Ολλανδίας είναι τέτοιο που σχεδόν αποκλείει τον σχηματισμό αυτοδύναμων κυβερνήσεων. Το κοινοβούλιο σχηματίζεται από 150 έδρες και κυβερνητικός σχηματισμός πρέπει να λάβει ψήφο εμπιστοσύνης από τουλάχιστον 76 βουλευτές. Αυτά είναι τα βασικά κόμματα:

VVD: Το κεντροδεξιό κόμμα του Πρωθυπουργού της Ολλανδίας Μαρκ Ρούτε είναι επικεφαλής των κυβερνήσεων στην Ολλανδία από το 2012. Σήμερα κατέχει 40 έδρες στο κοινοβούλιο.

PvdA: Το κόμμα των εργατικών του Λόντγουικ Άσερ, σήμερα αντιπρόεδρου της κυβέρνησης, κατέχει 35 έδρες αλλά δέχεται έντονη πίεση εξαιτίας των πολιτικών λιτότητας που υποστήριξε τα προηγούμενα χρόνια στην ολλανδική βουλή.

SP: Το σοσιαλιστικό κόμμα με ηγέτη τον Εμίλ Ρόμερ κατέχει σήμερα 15 έδρες στην ολλανδική βουλή και κατεβαίνει στις εκλογές με ένα σοσιαλιστικού τύπου μεταρρυθμιστικό πρόγραμμα με σημαία την ιατροφαρμακευτική κάλυψη για όλους.

CDA: Το χριστιανοδημοκρατικό κόμμα του Βαν Χέρσμα Μπούμα με τις 13 έδρες σήμερα είναι ιδιαίτερα κριτικό στις πολιτικές της Ευρωπαϊκής Ένωσης και ζητάει σημαντικές αλλαγές εντός αυτής.

PVV: Το Ευρωσκεπτιστικό λαϊκιστικό «Κόμμα της Ελευθερίας» του Γκερτ Βίλντερς που σήμερα κατέχει 12 έδρες έχει καταφέρει να αναδειχθεί σε πρωταγωνιστή των σημερινών εκλογών με την εθνικιστική του και αντιπροσφυγική του ατζέντα.

D66: Το κεντροαριστερό κόμμα του Αλεξάντερ Πέτσολντ που σήμερα κατέχει 12 έδρες στη Βουλή κατεβαίνει στις εκλογές με ριζοσπαστικές πολιτικές και σημαία την νομιμοποίηση της παραγωγής κάνναβης. Ένα θέμα που απασχολεί τη χώρα εδώ και χρόνια.

Τι σημαίνουν όλα αυτά;

Βάσει των εκτιμήσεων τουλάχιστον πέντε κόμματα θα πρέπει να συμπράξουν προκειμένου να σχηματιστεί κυβέρνηση στην Ολλανδία. Στην κορυφή υπάρχουν ανακατατάξεις καθώς η προεκλογική μάχη ριζοσπαστικοποιήθηκε σε μεγάλο βαθμό και ο σημερινός πρωθυπουργός, Μαρκ Ρούτε, απέκλεισε τη πιθανότητα συνεργασίας με το εθνικιστικό κόμμα PVV το οποίο αναμένεται να έχει σημαντικά οφέλη μετά και την υπόθεση Τουρκίας – Ολλανδίας.

Οι μέχρι σήμερα αναλύσεις δίνουν πιθανότερο σενάριο τον σχηματισμό κυβέρνησης όπου κατά τα τέσσερα πέμπτα θα αποτελείται από κόμματα του κέντρου αλλά είναι πολύ πιθανό να χρειαστεί να συμμαχήσουν και με ένα ακόμα κόμμα που θα εκφράζει λαϊκιστικές και εθνικιστικές ιδέες.

Τα αποτελέσματα των εκλογών θα ανακοινωθούν από σήμερα το βράδυ αλλά όπως συνηθίζεται η διαδικασία για τον σχηματισμό κυβέρνησης μπορεί να πάρει εβδομάδες ή ακόμα και μήνες.

Και για την Ευρώπη κύριε;

Οι εκλογές της Ολλανδίας από μόνες τους ίσως να μην έπαιζαν σημαντικό ρόλο για την ίδια την Ευρώπη, ακόμα και αν κέρδιζε δυνάμεις ένα ακροδεξιό κόμμα. Δεν θα ήταν άλλωστε η πρώτη φορά που η Ευρώπη θα κληθεί να αντιμετωπίσει μια εθνικιστική και ξενοφοβική ηγεσία κράτους. Αυτό που κάνει όμως σημαντικότερες τις ολλανδικές εκλογές από σημειολογική άποψη είναι οι επερχόμενες εκλογές σε Γαλλία και Γερμανία και κατά πόσο μπορεί να τις επηρεάσει