Κατά τη διάρκεια του βίντεο που δημοσιεύει το documentonews.gr, ο αντιπρόεδρος της Novartis Κ. Φρουζής εμφανίζεται να μιλάει σε στελέχη της εταιρείας αναφορικά με τις τότε εξελίξεις, καθώς και για την ετοιμότητα της εταιρείες σε περίπτωση «απρόοπτων» εξελίξεων στην ελληνική οικονομία.
 
Εκείνο που παρουσιάζει ιδιαίτερο ενδιαφέρον, είναι η ομολογία του ηγετικού στελέχους της εταιρείας πως βρίσκεται καθημερινά σε επαφή με στελέχη της υπηρεσιακής κυβέρνησης, καθώς και της προηγούμενης του Παπαδήμου. «Εμείς είμαστε -γιατί μιλάω και σαν Novartis και σαν βιομηχανία γιατί μέρος της βιομηχανίας-, κοντά στις διαπραγματεύσεις που γίνονται σχεδόν καθημερινά, είτε στο τηλέφωνο είτε face to face με Κητά, Ρουπακιώτη, Ζανιά» υποστηρίζει ο Κ. Φρούζας.
 
Ακολούθως, ο ίδιος εξομολογείται πως διατηρεί στενές σχέσεις και με τον υπηρεσιακό πρωθυπουργό εκείνης της περιόδου, και πρώην Πρόεδρος του Συμβουλίου της Επικρατείας, «ασχολείται προσωπικά με τα θέματα αυτά των φαρμάκων όχι μόνο για πολιτικούς λόγους, γιατί δεν τον ενδιαφέρει αυτό, αλλά και για ουσιαστικούς».
 
Λίγο νωρίτερα, ο αντιπρόεδρος της Novartis δίνει συμβουλές στα στελέχη για το τι θα λένε εκτός εταιρείας για την οικονομική της κατάσταση, καθώς και για το πως θα κινούνται ώστε να πιέζουν καθημερινά τα εκάστοτε υπουργεία.
 
«Είναι μια πολύ λεπτή γραμμή, πως σαν βιομηχανία χειριζόμαστε αυτήν την κατάσταση τις τελευταίες εβδομάδες, ώστε ούτε να είμαστε αυτοί που κάνουμε blackmailing στους ασθενείς, στην Πολιτεία, στη χώρα, στην κυβέρνηση, αλλά ούτε είμαστε αυτοί που δεν μας ενδιαφέρει να πληρωθούμε και ποτέ. Είναι μια σχεδόν καθημερινή δουλειά, πως θα είμαστε πιεστικοί στα διάφορα υπουργεία, αλλά και πως θα είμαστε και συνεργάτες μαζί τους, ώστε να μην ταυτίζουν εμάς μαζί με τους όποιους φαρμακοποιούς, που για να είμαστε ειλικρινείς, είναι την τελευταία περίοδο στο μάτι του κυκλώνα» τους συμβουλεύει.
 
Παρακολουθήστε ολόκληρο το βίντεο:

Υπενθυμίζεται πως η εταιρεία Novartis, που φιγουράρει μεταξύ των μεγαλύτερων φαρμακευτικών εταιρειών παγκοσμίως, έχει βρεθεί αντιμέτωπη με παρόμοιες υποθέσεις δωροδοκίας και άλλες παρατυπίες σε αρκετές χώρες όπου δραστηριοποιείται.
 
Στην Ελλάδα, η Novartis ερευνάται για υποθέσεις δωροδοκίας μελών της φαρμακευτικής αγοράς και συγκεκριμένα περίπου 4.000 γιατρών, ενώ παραμένει άγνωστο (αλλά πιθανό σενάριο) το εάν τα στοιχεία θα εμπλέξουν και πολιτικά πρόσωπα. Σύμφωνα με την εισαγγελέα Διαφθοράς, Ελένη Ράικου, έχουν εξεταστεί 178 μάρτυρες για την υπόθεση, ενώ οι ελληνικές αρχές πρόκειται να ζητήσουν από τις ΗΠΑ τις καταθέσεις των δύο πληροφοριοδοτών. Η υπόθεση απέκτησε τον χαρακτήρα… αστυνομικού θρίλερ, όταν έγινε γνωστό ότι την Πρωτοχρονιά ένας στέλεχος της εταιρείας αποπειράθηκε να αυτοκτονήσει στο ξενοδοχείο Hilton της Αθήνας.