Σύμφωνα με Ευρωπαίο αξιωματούχο που επικαλέστηκε το Reuters την Πέμπτη, η επίτευξη συνολικής συμφωνίας παραμένει δύσκολη, ενώ το φορτωμένο πρόγραμμα του ΔΝΤ για τον επόμενο μήνα την κάνει ακόμα πιο δύσκολη. Συγκεκριμένα, από τις 18 έως τις 22 Απριλίου θα λάβει χώρα η εαρινή σύνοδος του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου.
 
Όπως μάλιστα αναφέρεται χαρακτηριστικά, «είναι τεχνικά δυνατόν, δεν είναι απαραίτητα και πολιτικά εφικτό», με τον αξιωματούχο να «δείχνει» την κυβέρνηση για τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει να συμφωνήσει με τους δανειστές.
 
Ωστόσο, επαφές και τηλεδιασκέψεις μεταξύ κυβέρνησης και δανειστών θα συνεχιστεί και την Παρασκευή, καθώς και το Σαββατοκύριακο, ώστε να εξαντληθούν τα περιθόρια για συμφωνία έως τη Δευτέρα, 20 Μαρτίου.
 
Ακολούθως, σύμφωνα με την ίδια πηγή, ενδέχεται να επιστρέψουν οι εκπρόσωποι των δανειστών στην Αθήνα για τη συνέχιστη της διαπραγμάτευσης, ως μια τελευταία ευκαιρία να επιτευχθεί συμφωνία πριν τον Απρίλιο.
 

Περνούν οι ημερομηνίες

 
Την ίδια ώρα, οι ελάχιστες προσδοκίες για συμφωνία «σπρώχνουν» και τη ένταξη της χώρας στην ποσοτική χαλάρωση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.
 
Κατά την ενημέρωση της επιτροπής οικονομικών υποθέσεων της Βουλής για την πορεία της διαπραγμάτευσης την Πέμπτη, ο Ευκλείδης Τσακαλώτος παραδέχτηκε ότι πλέον το πιθανό σενάριο για συμφωνία σε όλα τα θέματα δεν είναι η 20ή Μαρτίου αλλά η 7η Απριλίου.
 
«Αυτό θεωρώ το πιο πιθανό σενάριο. Μπορεί να γίνει πιο γρήγορα και καλύτερα, αλλά νομίζω ότι αυτός είναι ένας εφικτός στόχος» τόνισε στους βουλευτές. Όσον αφορά, πάντως, το Eurogroup της Δευτέρας, ανέφερε ότι εκεί είναι πολύ πιθανόν να γίνει μια συζήτηση για όλο το πακέτο, δηλαδή για τις μεταρρυθμίσεις μετά το πρόγραμμα, τα μέτρα και τα αντίμετρα, τα πλεονάσματα, και το μεσοπρόθεσμο πακέτο για το χρέος.
 
«Η καλύτερη εκδοχή είναι τη Δευτέρα να έχουμε μια συνολική λύση για σχεδόν όλα τα θέματα, αν και ένα από αυτά μπορεί να μην έχει λυθεί» σημείωσε ο Ευ. Τσακαλώτος χωρίς να ξεκαθαρίσει αν εννοεί τα εργασιακά όπου καταγράφεται η μεγαλύτερη διάσταση απόψεων με τους θεσμούς.
 
Παράλληλα, ο υπουργός Οικονομικών περιέγραψε τις δυσκολίες που περιλαμβάνει η συμμετοχή της χώρας στην ποσοτική χαλάρωση. «Εάν η συμφωνία ανοίξει δρόμο για την ποσοτική χαλάρωση, αυτό θα δώσει χώρο στην ελληνική οικονομία» είπε στους βουλευτές της επιτροπής.
 
Παρόλα αυτά, ο ίδιος δηλώνει αρκετά αισιόδοξος για την ένταξη στο πρόγραμμα. Πρόσθεσε επίσης ότι το κυριότερο ζήτημα δεν είναι τι θα γίνει τα δύο επόμενα χρόνια, αλλά να διασφαλιστεί η βιώσιμη ανάπτυξη σε μακροπρόθεσμο επίπεδο. «Είμαι αισιόδοξος για το 2017 και το 2018, αλλά το πιο σημαντικό είναι το μακροπρόθεσμο. Δεν αρκεί να έχουμε δύο καλά χρόνια και μετά ξαναπέσουμε σε καταστάσεις στασιμότητας. Πρέπει η ανάπτυξη να είναι βιώσιμη και δίκαιη» υπογράμμισε ο Ευ. Τσακαλώτος.