Σε διάταξη του προϋπολογισμού με τον χαρακτηρισμό «Αμερική Πρώτα», αποκαλύφθηκε πως ο πρόεδρος των ΗΠΑ προτείνει περικοπή της κρατικής χρηματοδότησης σε πολυμερείς τράπεζες ανάπτυξης, συμπεριλαμβανομένης και της Παγκόσμιας Τράπεζας, κατά 650 εκατ. δολάρια. Επίσης, τις προθέσεις του αποκαλύπτει και το γεγονός πως έχει προτείνει δύο συντηρητικούς οικονομολόγους για τις κορυφαίες θέσεις σε ΔΝΤ και Παγκόσμια Τράπεζα, οι οποίοι κατά το πρόσφατο παρελθόν έχουν επικρίνει το Ταμείο επανειλημμένα.
 
Στο πλαίσιο της σκλήρυνσης της στάσης της διοίκησης των ΗΠΑ, ο συντηρητικός γερουσιαστής, Μπιλ Χουιζένγκα, από το Μίσιγκαν ζήτησε, μέσω νομοσχεδίου που κατέθεσε, να μην συμβάλει άλλο στο ελληνικό πρόγραμμα το Ταμείο, εάν η Ελλάδα δεν αποπληρώσει τα χρέη της προς αυτό.
 
«Το ΔΝΤ υποτίθεται ότι είναι ένας δανειστής έσχατης ανάγκης, όχι ένα φύλλο συκής ή η πρώτη λύση για τα μέλη της ευρωζώνης» δήλωσε ο Χουιζένγκα.
 
Όπως αναφέρουν οι Financial Times, μία τέτοια εξέλιξη αναμένεται να περιπλέξει ακόμα περισσότερο την ήδη ευαίσθητη κατάσταση στην Ελλάδα.