Μετά την πρώτη τους επίσημη συνάντηση στον Λευκό Οίκο, ο Τραμπ ξεκαθάρισε ότι οι ΗΠΑ στηρίζουν το ΝΑΤΟ και ανέφερε ότι είναι «άδικο» για τη χώρα του να μην καλύπτουν όλες οι χώρες τις υποχρεώσεις τους απέναντι στη Συμμαχία.

Σχετικά με το μεταναστευτικό, ανέφερε ότι πρόκειται για προνόμιο και όχι για δικαίωμα, ενώ προέχει η ασφάλεια των πολιτών. Η Μέρκελ υποστήριξε πως η παράνομη μετανάστευση πρέπει να ελέγχεται, αλλά όπως είπε, αυτό πρέπει να γίνει έχοντας πάντα κατά νου πώς θα βοηθηθούν οι πρόσφυγες.

Αναφερόμενος στα όσα του καταλογίζουν για την πολιτική οικονομικής απομόνωσης που δείχνει να επιδιώκει, δήλωσε ότι «δεν είμαι υπέρ της οικονομικής απομόνωσης αλλά υπέρ του δίκαιου εμπορίου» και πρόσθεσε πως «οι ΗΠΑ έχουν αδικηθεί», ενώ δεν παρέλειψε να διερωτηθεί για το «ποιες εφημερίδες διαβάζουν» όσοι σχηματίζουν αυτή την άποψη περί απομονωτισμού, κάνοντας αναφορά για «ψεύτικες ειδήσεις».  

Τέλος, η Μέρκελ τόνισε ότι θα συνεχιστεί η συνεργασία των δύο χωρών στη μάχη κατά του Ισλαμικού Κράτους σε Ιράκ και Συρία, ενώ στάθηκε στην ανάγκη βελτίωσης των σχέσεων με τη Ρωσία, αφού πρώτα επιλυθεί το ουκρανικό ζήτημα .