«Οι οικογένειες των μαρτύρων, οι οικογένειες των ηρώων μας δεν πρέπει να ανησυχούν. Πιστεύω, αν θέλει ο Θεός, ότι το Κοινοβούλιο θα κάνει ό,τι πρέπει όσον αφορά τις αξιώσεις σας για τη θανατική ποινή, μετά τις 16 Απριλίου»,είπε χαρακτηριστικά ο Ερντογάν και συνέχισε προκλητικά, χρησιμοποιώντας δύο συνηθισμένα ευρωπαϊκά ονόματα, όπως συνηθίζει να κάνει για να πειριγράψει την Ευρώπη: 

«Το τι θα πει ο Χανς ή ο Ζορζ δεν μας ενδιαφέρει. Τι θα πει ο λαός μου; Τι θα πει ο νόμος; Αυτό είναι που μας ενδιαφέρει».

Η θανατική ποινή καταργήθηκε το 2004, προκειμένου η Άγκυρα να θέσει υποψηφιότητα για ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ένωση και η επαναφορά της θα σήμαινε το τέλος των ενταξιακών διαπραγματεύσεων. Ωστόσο, μετά το αποτυχημένο στρατιωτικό πραξικόπημα της 15ης Ιουλίου, ο τούρκος πρόεδρος έχει πει κατ΄επανάληψη ότι θα ενέκρινε την επαναφορά της θανατικής ποινής, σε περίπτωση που το Κοινοβούλιο εγκρίνει ένα σχετικό νομοσχέδιο.

Εξάλλου, το Φεβρουάριο είχε αναφερθεί στο ενδεχόμενο ενός δημοψηφίσματος για το θέμα αυτό. Αντίθετα, είναι η πρώτη φορά που καλεί το Κοινοβούλιο να εγκρίνει την επαναφορά της θανατικής ποινής μετά την ψηφοφορία για αναθεώρηση του Συντάγματος, η οποία θα διεξαχθεί στις 16 Απριλίου, με σκοπό τη διεύρυνση των εξουσιών του. Καθώς μάλιστα, η υπογραφή του είναι απαραίτητη προκειμένου να επικυρωθεί ένα τέτοιο νομοσχέδιο του Κοινοβουλίου, πρόσθεσε ότι θα εγκρίνει το κείμενο «χωρίς να διστάσει».