Στη σύνοδο της Ρώμης, την ερχόμενη εβδομάδα, οι ηγέτες των 27 χωρών, πλην Βρετανίας σκοπεύουν να διακηρύξουν ότι «η Ευρώπη είναι το κοινό τους μέλλον». 
Έτσι, στη συνέντευξή του στην γερμανική εφημερίδα Bild am Sonntag, ο Γιουνκέρ σημειώνει ότι η Βρετανία θα πρέπει να συνηθίσει το γεγονός ότι θα αντιμετωπίζεται πλέον σαν να μην είναι μέλος της Ε.Ε..

«Η μισοσυμμετοχή και η επιλεκτική εφαρμογή (σ.σ. των κανόνων) δεν είναι εφικτές. Στην Ευρώπη είτε τρως αυτό που σερβίρεται στο τραπέζι είτε δεν κάθεσαι στο τραπέζι».

Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής εκτιμά ότι στο μέλλον θα ενταχθούν στην Ε.Ε. και άλλες χώρες, κάτι όμως που δεν αναμένεται να γίνει μέχρι να λήξει η θητεία του, το 2019, επειδή καμία από τις υποψήφιες δεν πληροί ακόμη τους όρους.


Παγκόσμιο εμπόριο και G20

Απαντώντας στην ίδια συνέντευξη, στα σχόλια της κυβέρνησης Τραμπ, περί προστατευτισμού, ο Ζαν Κλοντ Γιουνκέρ είπε πως πρέπει να ληφθούν σοβαρά υπόψη και πως θα πρέπει να υπάρξει προετοιμασία. Προειδοποίησε ωστόσο ότι «ένας εμπορικός πόλεμος δεν θα ήταν προς το συμφέρον ούτε της Ευρώπης ούτε των ΗΠΑ».

Ο Γιούνκερ είπε πως χαίρεται που θα συναντηθεί με τον Ιάπωνα πρωθυπουργό Σίνζο Άμπε, την Τρίτη και πρόσθεσε: «Θέλουμε να καταλήξουμε σε μια συμφωνία ελεύθερου εμπορίου ανάμεσα στην Ε.Ε. και στην Ιαπωνία φέτος». Ο Τραμπ έχει κατηγορήσει την Ιαπωνία ότι εκμεταλλεύεται το αδύναμο γεν για να δώσει στις εξαγωγές της αθέμιτο εμπορικό πλεονέκτημα. Στο ίδιο μήκος, ο ανώτατος σύμβουλος του Τραμπ σε θέματα εμπορίου κατηγόρησε τη Γερμανία ότι χρησιμοποιεί ένα «υπερτιμημένο» ευρώ, προκειμένου να αποκτήσει ανταγωνιστικό πλεονέκτημα.

Το Σάββατο, ο υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ Στίβεν Μνούτσιν δήλωσε ότι οι ΗΠΑ εξακολουθούν να πιστεύουν στο ελεύθερο εμπόριο, αλλά θέλουν να επανεξετάσουν ορισμένες συμφωνίες και να διορθώσουν κάποιες υπερβολές. Σημειώνεται ότι υπό την πίεση της αμερικανικής κυβέρνησης οι αναφορές στην καταδίκη του προστατευτισμού και στη Συμφωνία του Παρισιού για το κλίμα αποσύρθηκαν από το τελικό ανακοινωθέν της συνόδου των υπουργών Οικονομικών της Ομάδας των 20 (G20),