Σύμφωνα με την εφημερίδα Documento, αντικείμενο της έρευνας είναι να διαπιστωθεί εάν οι επίμαχες αποφάσεις της ΔΕΔ στηρίχτηκαν πραγματικά σε νέα στοιχεία που προσκόμισαν οι προσφεύγοντες, τα οποία δικαιολογούν τις ιλιγγιώδεις μειώσεις ή τις διαγραφές ή αν σημειώθηκαν και υπόγειες διεργασίες προς όφελος των φοροφυγάδων και προς μεγάλη ζημιά του Δημοσίου. 

Η υπόθεση άνοιξε μετά από αίτημα του οικονομικού εισαγγελέα Παναγιώτη Αθανασίου, τον περασμένο Αύγουστο, προς την τότε Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων, νυν Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων. Ο Π. Αθανασίου ζητούσε να μάθει για τα κριτήρια βάσει των οποίων εξετάζονται από τη ΔΕΔ οι προσφυγές που καταθέτουν οι πολίτες κατά των προστίμων που τους καταλογίζουν οι φορολογικές αρχές.

Αν και το βασικό ερώτημα έμεινε αναπάντητο, στον εισαγγελέα εστάλησαν τρεις λίστες με περίπου 1.500 υποθέσεις που είχαν διεκπεραιωθεί από την αρχή και τα ποσά τα οποία τελικώς καταλογίστηκαν στους ιδιώτες που προσέφυγαν κατά των προστίμων.

Αυτό που διαπίστωσε ο οικονομικός εισαγγελέας είναι πως, σε πολλές περιπτώσεις το πρόστιμο που είχε καταλογίσει το Κέντρο Ελέγχου Φορολογουμένων Μεγάλου Πλούτου (ΚΕΦΟΜΕΠ) και αυτό που τελικά παρέμενε μετά τη δεύτερη κρίση της ΔΕΔ, είχαν πολύ μεγάλη διαφορά. Υπήρχε τεράστια μείωση και σε κάποιες περιπτώσεις ακόμη και διαγραφή προστίμων.

Σύμφωνα πάντα με το δημοσίευμα της εφημερίδας, στις λίστες υπάρχουν κραυγαλέες περιπτώσεις όπως αυτές των Δημήτρη Κοντομηνά, μελών της οικογένειας Καλογρίτσα, Στέφανου Κωστούλα (γαμπρού της οικογένειας Χόντου), Παναγιώτη Μαρινόπουλου (της γνωστής οικογένειας της ομώνυμης πτωχευμένης πλέον εταιρείας), Γιάννη Πάριου και πολλών άλλων. 

Μετά το άνοιγμα του φακέλου από την εισαγγελία, ο Γιώργος Πιτσιλής, γενικός γραμματέας της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων (τότε Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων) ενημέρωνε εγγράφως τόσο τον Π. Αθανασίου όσο και την εισαγγελέα διαφθοράς Ελένη Ράικου, πως θα διενεργηθεί εκτάκτως εσωτερικός έλεγχος σε όλες τις αρμόδιες υπηρεσίες για την ορθή και την ομοιόμορφη εφαρμογή των διαδικασιών ελέγχου και των διαδικασιών επίλυσης διαφορών.

Ωστόσο οι εισαγγελείς δεν επαναπαύονται στα αποτελέσματα ενός εσωτερικού ελέγχου, αλλά σκοπεύουν, σύμφωνα με πληροφορίες του Documento, να ορίσουν ανεξάρτητους πραγματογνώμονες, για να ελέγξουν όλα τα στάδια καταλογισμού των προστίμων.