Σύμφωνα με τον Ντάισελμπλουμ, υπάρχει πρόοδος στις συζητήσεις για το κλείσιμο της δεύτερης αξιολόγησης, αλλά υπάρχουν ακόμα ανοικτά ζητήματα και οι διαπραγματεύσεις με την τρόικα θα συνεχιστούν στις Βρυξέλλες. Υπογράμμισε πως «δεν υπάρχει υπόσχεση πως μέχρι το επόμενο Eurogroup θα έχει κλείσει η υπόθεση, ωστόσο θα δουλέψουμε όλοι προς αυτή την κατεύθυνση».

Ερωτηθείς για τα ανοικτά ζητήματα, ξεκαθάρισε ότι πρέπει να γίνουν «βήματα προόδου» για να υπάρξει συνολική συμφωνία για την αγορά εργασίας, του συνταξιοδοτικού και μια σειρά άλλων θεμάτων, ενώ δήλωσε ότι για να γίνει κουβέντα για τα μεσοπρόθεσμα μέτρα ελάφρυνσης του χρέους «πρέπει να υπάρξει συμφωνία για τις μεταρρυθμίσεις πρώτα και μετά βλέπουμε για τα μεσοπρόθεσμα μέτρα για την ελάφρυνση του χρέους, αν αυτά χρειάζονται βέβαια. Θα φέρουμε όποια εξουσία χρειάζεται στο τραπέζι. Θα γίνουν οι συνομιλίες στις Βρυξέλλες γιατί χρειάζεται διαπραγμάτευση στο κατάλληλο επίπεδο».

Μοσκοβισί: Να εντατικοποιηθούν οι μεταρρυθμίσεις

Ο ευρωπαίος Επίτροπος οικονομικών υποθέσεων της ΕΕ, Πιερ Μοσκοβισί, επανέλαβε ότι πρέπει να επιταχυνθεί η διαδικασία μεταρρυθμίσεων στην αγορά εργασίας και το συνταξιοδοτικό, προκειμένου να «ξεκλειδώσει» το συνταξιοδοτικό.

«Είχαμε συζήτηση που μας επέτρεψε να αποσαφηνίσουμε την πορεία μας. Η αγορά εργασίας και το συνταξιοδοτικό παραμένουν ανοικτά, αλλά όλοι συμφωνούν πως υπήρξε πρόοδος. Πρέπει να αποφύγουμε τις καθυστερήσεις που θα αποτρέψουν τους επενδυτές. Αποφασίσαμε να υπάρξουν ταχύτερες διαδικασίες και θα υπάρξει κοινό πλαίσιο στο οποίο θα τρέξουν οι διαδικασίες για να κλειδώσει η αξιολόγηση όσο πιο σύντομα γίνεται. Αν επιταχύνουμε, θα μπορέσουμε να κλειδώσουμε την αξιολόγηση. Πρέπει να στηριχθούμε σε εμπιστοσύνη και γι' αυτό η εμπιστοσύνη ανάμεσα στις δύο πλευρές είναι σημαντική».

Ο Ρέγκλινγκ δίνει «περιθώριο» μέχρι τον Ιούνιο

Ο επικεφαλής του επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM), Κλάους Ρέγκλινγκ, ξεκαθάρισε ότι υπάρχουν εκκρεμότητες που πρέπει να κλείσουν παρά τις σημαντικές προσπάθειες της Ελλάδας τα τελευταία δύο χρόνια.

«Υπήρξε πρόοδος από την αποστολή των θεσμών. Υπάρχουν θέματα που ακόμα δεν έχουν επιλυθεί και μπορούν να αποτελέσουν πρόβλημα για τους επενδυτές. Από τον Αύγουστο του 2015 έχουμε δει μεγάλη πρόοδο αλλά δεν φτάνει. Δώσαμε 32 δισ. το 2015, το 2016 υπήρξε σημαντική δημοσιονομική επίδοση και πρέπει να συνεχίσουμε. Υπάρχουν εκκρεμότητες που πρέπει να κλείσουν. Πρέπει η αξιολόγηση να κλείσει πριν τον Ιούλιο».

Σκέψεις για Ευρωπαϊκό Νομισματικό Ταμείο

Στη συνέντευξη Τύπου έγινε λόγος και για μετατροπή του ESM σε Ευρωπαϊκό Νομισματικό Ταμείο, καθώς έχει αποκτήσει πλέον την κατάλληλη «τεχνογνωσία» για να αναλάβει τον ρόλο επόπτη σε μελλοντικά δημοσιονομικά προγράμματα.

Ο Ντάισελμπλουμ μίλησε για εκμοντερνισμό της τρόικας. «Θεωρώ πως θα ήταν χρήσιμο ο ESM να αναπτυχθεί περαιτέρω και να μην εξαρτάται από το ΔΝΤ και την τεχνογνωσία του για την εποπτεία των προγραμμάτων. Ο εκμοντερνισμός της τρόικας θα ήταν πολύ χρήσιμος».

Ο Μοσκοβισί έκανε λόγο για ελκυστική πρόταση που βρίσκει θετικούς τους ευρωπαίους, χωρίς πάντως να είναι ένα θέμα που έχει κλείσει. «Μας ελκύει η πρόταση για εκμοντερνοποίηση της τρόικας και αναβάθμιση του ESM. Γιατί να μην υπάρχει ένα ευρωπαϊκού νομισματικό ταμείο στο μέλλον; Θα ήταν καλή ιδέα. Ωστόσο, είναι ακόμα υπό σκέψη. Θα πρέπει να το δούμε στο μέλλον αυτό, δεν θέλω να εισέλθω σε λεπτομέρειες, αλλά είναι ένα σχέδιο που βρίσκεται στις σκέψεις μας».

Τέλος, ο Ρέγκλινγκ δήλωσε πως το ενδεχόμενο αυτό αφορά αποκλειστικά το μέλλον, καθώς το ΔΝΤ είναι αναγκαίο για το τρέχον ελληνικό πρόγραμμα. «Δεν θέλουμε να αλλάξει η κατάσταση με το ελληνικό πρόγραμμα αυτή τη στιγμή. Η σκέψη δεν αφορά το παρόν πρόγραμμα αλλά το μέλλον. Ο ESM έχει αναπτυχθεί πολύ τα τελευταία χρόνια και έχουμε τεχνογνωσία ως προς την εποπτεία και ένας μηχανισμός από τον ESM χρειάζεται. Θα το δούμε στο μέλλον.

Το ανακοινωθέν του Eurogroup