του Glenn Greenwald για το The Intercept

Η Χάλιφ, μία Ιορδανή υπήκοος που έχει υπηρετήσει σε πολλές υψηλές κυβερνητικές θέσεις, αρνήθηκε να αποκηρύξει τη δική της έκθεση, επιλέγοντας αντ’ αυτού να παραιτηθεί. Η έκθεση- που ήταν συγγεγραμμένη από τον εβραίο-αμερικάνο καθηγητή του Πρίνστον και πρώην αξιωματούχο του ΟΗΕ, Ρίτσαρντ Φαλκ, έναν εδώ και καιρό επικριτή της ισραηλινής κατοχής- έχει πλέον απομακρυνθεί από την ιστοσελίδα  της UNESCWA.

Το γεγονός που κάνει το συμβάν αυτό ακόμα πιο αξιοσημείωτο είναι το πόσο αδιάφορο ήταν το συμπέρασμα της έκθεσης: είναι ένα θέμα που ένας πρώην ισραηλινός πρωθυπουργός- καθώς και ο γραμματέας άμυνας του Τραμπ- έχουν αναφέρει απερίφραστα. Πίσω στο 2010, ο Εχούντ Μπάρακ, πρώην πρωθυπουργός του Ισραήλ και ο πιο δυναμικός στρατιώτης του, προειδοποίησε ξεκάθαρα ότι το Ισραήλ ήταν σε μια πορεία προς μια κατάσταση που ονομάζεται ένα σταθερό «απαρτχάιντ». Όπως το έθεσε ο ίδιος, «εφ’ όσον σε αυτό το έδαφος δυτικά του ποταμού Ιορδάνη υπάρχει μόνο μία πολιτική οντότητα που ονομάζεται Ισραήλ, πρόκειται να είναι είτε μη-εβραϊκή, είτε μη-δημοκρατική. Αν αυτή η ομάδα των εκατομμυρίων Παλαιστινίων δεν μπορεί να ψηφίσει, αυτό θα είναι ένα κράτος απαρτχάιντ».

Επτά χρόνια αργότερα, το Ισραήλ έχει αναμφισβήτητα δεσμευτεί για να φέρει ακριβώς αυτό το αποτέλεσμα. Πολλοί από τους βασικούς υπουργούς της κυβέρνησης του Ισραήλ δεν υποστηρίζουν καν μια διμερή λύση. Η ισραηλινή επέκταση με τους παράνομους οικισμούς συνεχίζεται αμείωτη. Οι Παλαιστίνιοι βρίσκονται πιο μακριά από ποτέ από την χορήγηση πλήρων πολιτικών δικαιωμάτων ή ακόμα και από το να έχουν το δικαίωμα της δημοκρατικής αυτοδιάθεσης. Όπως ο ίδιος ο Μπαράκ τόνισε, αυτό είναι ο ίδιος ο ορισμός του απαρτχάιντ.

Τώρα όμως, χάρη στην αυτοκαταστροφική αφοσίωση της κυβέρνησης του Τραμπ στα ισραηλινά συμφέροντα- μια περίεργη στάση για έναν πρόεδρο ο οποίος στήριξε την εκστρατεία του στο να έχει «Σε Πρώτη Θέση την Αμερική»- είναι ανεπίτρεπτο για τους υπαλλήλους του ΟΗΕ να εκθέσουν αυτήν την πραγματικότητα, ώστε να μην προσβληθεί το Ισραήλ. Στο ρεπορτάζ του για την αποπομπή της Χάλιφ, το CNN ήταν εκπληκτικά ξεκάθαρο σχετικά με τι σημαίνει όλο αυτό:

Σημείωμα για τους επικριτές του Ισραήλ στο εσωτερικό του συστήματος του ΟΗΕ: Ετοιμαστείτε να πληρώσετε ένα τίμημα. … Οι ΗΠΑ υπό τον Τραμπ έχουν καταστήσει σαφές ότι θα υπερασπιστούν το Ισραήλ ίσως περισσότερο από ότι όλες οι άλλες χώρες στον ΟΗΕ.

Στην αρχή της εκστρατείας του, ο Τραμπ είχε εκφράσει αμφιλεγόμενες θέσεις για το Ισραήλ, συμπεριλαμβανομένης της δήλωσής του ότι οι ΗΠΑ θα πρέπει να είναι «ουδέτερες» απέναντι στη σύγκρουση Ισραήλ-Παλαιστίνης και ότι θα είναι ανεπηρέαστος από την επιρροή της Αμερικανοϊσραηλινής Επιτροπής Δημοσίων Υποθέσεων (AIPAC). Αλλά, όπως ανέφερα τον περασμένο Ιούλιο, όταν εξασφάλισε την υποψηφιότητά του,  άλλαξε γρήγορα στάση ακλουθώντας τη σταθερή φιλοϊσραηλινή γραμμή, αρχίζοντας με την γραμμένη από τον Τζάρεντ Κάσνερ ομιλία του στην AIPAC και στη συνέχεια πήγε ακόμη και πέρα από την ορθοφροσύνη των ΗΠΑ σχετικά με το Ισραήλ, εγκρίνοντας με ρητό τρόπο την επέκταση των ισραηλινών οικισμών.

Από τη μέρα της ανάληψης των καθηκόντων του, όλα τα σημάδια δείχνουν ο Τραμπ θα είναι ένας απόλυτος φανατικός όταν πρόκειται για την υποστήριξη των ΗΠΑ προς την ισραηλινή επιθετικότητα, ακόμη και εις βάρος των συμφερόντων των ΗΠΑ. Όρισε έναν υποστηρικτή των εξτρεμιστικών διευθετήσεων για να είναι ο πρεσβευτής του στο Ισραήλ. Έχει επανειλημμένα προτείνει ότι ο γαμπρός του Κάσνερ, του οποίου η οικογένεια υποστηρίζει σταθερά  τις εξτρεμιστικές διευθετήσεις για τους οικισμούς, θα είναι ο βασικός απεσταλμένος του στην περιοχή. Και φάνηκε μέχρι και να εγκαταλείπει τη μακροχρόνια ρητορική δέσμευση των ΗΠΑ για μια διμερή λύση μεταξύ των δυο κρατών (μια δέσμευση που εδώ και καιρό δεν ισχύει στην πράξη), πριν να το επιβεβαιώσει εκ νέου η κυβέρνησή του.

Αυτό που κάνει όλο αυτό ακόμα πιο ιδιαίτερο είναι ότι ο ίδιος ο επικεφαλής του Πενταγώνου του Τραμπ έχει προηγουμένως προειδοποιήσει ότι ακριβώς αυτό το είδος της νοοτροπίας- η υπεράσπιση της ισραηλινής επιθετικότητας και της επέκτασής της- είναι άμεσα επιβλαβής για τις ΗΠΑ. Στο Φόρουμ Ασφαλείας του Άσπεν το 2013, στρατηγός Τζέιμς Ματίς είπε:

Πλήρωνα ένα τίμημα στρατιωτικής ασφάλειας κάθε μέρα, ως διοικητής των Ένοπλων Δυνάμεων των ΗΠΑ, γιατί οι αμερικάνοι θεωρούνταν θετικά προδιατεθειμένοι για το Ισραήλ και αυτό συγκρατεί όλους τους μετριοπαθείς άραβες που θέλουν να είναι με το μέρος μας, γιατί δεν μπορούν να δείξουν δημόσια τη στήριξή τους προς τους ανθρώπους που δεν δείχνουν σεβασμό προς τους άραβες-παλαιστίνους.

Πράγματι, άνθρωποι που κατηγορήθηκαν για τρομοκρατία κατά των ΗΠΑ συχνά αναφέρουν την υποστήριξη των ΗΠΑ στην ισραηλινή επιθετικότητα ως βασική αιτία. Επιπλέον, ο Μάτι «χαρακτήρισε την τωρινή κατάσταση του Ισραήλ «μη βιώσιμη» και κατηγόρησε τους εποικισμούς ότι βλάπτουν τα σχέδια για ειρήνη». Το πιο ειρωνικό από όλα είναι ότι ο Μάτις το «χαρακτήρισε μία επιλογή μεταξύ της παράδοσης της ιδέας για εβραϊκό κράτος και της δημιουργίας κράτους απαρτχάιντ» – ακριβώς το επιχείρημα που ο Τραμπ προσπαθεί να κάνει ανέκφραστο στον ΟΗΕ

Ο Τραμπ έπεισε εκατομμύρια ανθρώπους να τον ψηφίσουν, με την υπόσχεση ότι θα βάλει τα αμερικανικά συμφέροντα πάνω από εκείνα των άλλων εθνών. Ωστόσο, αυτό που κάνει ο Τραμπ στον ΟΗΕ και στη Μέση Ανατολή γενικότερα, είναι ακριβώς το αντίθετο. Ισχυροποιεί τις ιδεολογίες εκείνες που τοποθετούν την υπεράσπιση της ισραηλινής κυβέρνησης πάνω από όλα τα άλλα ζητήματα- όχι μόνο τα ανθρώπινα και πολιτικά δικαιώματα των Παλαιστινίων, αλλά και τα συγκεκριμένα συμφέροντα ασφαλείας των ΗΠΑ.