Μιλώντας  στο άτυπο Συμβούλιο υπουργών Υγείας που γίνεται στη Μάλτα, ο Α. Ξανθός δήλωσε ότι στην Ελλάδα έχει διασφαλιστεί η δωρεάν πρόσβαση των ασθενών με σπάνιες παθήσεις στα αναγκαία ορφανά φάρμακα μέσω του Ινστιτούτου Φαρμακευτικής Έρευνας και Τεχνολογίας ( ΙΦΕΤ), το οποίο λειτουργεί ως κρατική φαρμακαποθήκη, με συνολικό ετήσιο κόστος 30 εκατ. ευρώ.

Παράλληλα, υποστήριξε πως θα συμβάλει ώστε να εξευρεθεί ο τόπος κοινής διαπραγμάτευσης-προμήθειας καινοτόμων φαρμάκων για τις σπάνιες ασθένειες , εξασφαλίζοντας «δίκαιες» και κοινωνικά αποδεκτές τιμές .

Αναφερόμενος στις σπάνιες παθήσεις κα τα φάρμακα των ανθρώπων που τις αντιμετωπίζουν, ανέφερε ότι μέχρι τώρα «είναι ένα προνομιακό πεδίο συνεργασίας για το σύνολο των κρατών-μελών της ΕΕ, ιδιαίτερα για χώρες με δημοσιονομικούς περιορισμούς λόγω προγραμμάτων λιτότητας» και πρόσθεσε ότι η κυβέρνηση επιχειρεί «πλήρη αναμόρφωση του υφιστάμενου θεσµικού πλαισίου στην προοπτική της εναρµόνισής του µε τα ευρωπαϊκά πρότυπα και με σκοπό την αξιολόγηση και πιστοποίηση των κέντρων που ήδη λειτουργούν».