Σε εκδήλωση στην Άγκυρα, ο Ερντογάν απάντησε στη Μέρκελ  που είχε καλέσει την Τουρκία να ρίξει τους τόνους στη διαμάχη της με την Ευρώπη. Όπως υπογράμμισε αν η Ευρώπη συνεχίσει να δείχνει αυτή τη συμπεριφορά και να τηρούν την ίδια διπλωματική στάση, κανείς Ευρωπαίος δεν θα μπορεί να κυκλοφορεί ασφαλής στους δρόμους.

Παράλληλα, έκανε λόγο για Ευρώπη του Μεσαίωνα και ξεκαθάρισε πως η Τουρκία δεν θα διστάσει να απαντήσει αν της επιτεθούν. «Αυτή η Ευρώπη είναι η ρατσιστική, φασιστική, τυραννική Ευρώπη που υπήρχε πριν τον δεύτερο παγκόσμιο πόλεμο. Είναι η τουρκοφοβική, ισλαμοφοβική Ευρώπη του Μεσαίωνα. Οι Άραβες έχουν ένα σωστό ρητό: “Αν με χτυπήσεις, θα ανταποδώσω το χτύπημα”. Θα σας φερθούμε με τον ίδιο τρόπο που μας φέρεστε».

Αφορμή για τις δηλώσεις του Ερντογάν αποτελεί είναι η στάση Γερμανίας και Ολλανδίας να απαγορεύσουν τη συμμετοχή Τούρκων αξιωματούχων σε εκδηλώσεις υποστήριξης του Ερντογάν ενόψει του δημοψηφίσματος του Απριλίου.

Η Τουρκία είχε ήδη κατηγορήσει τη Γερμανία ότι χρησιμοποιεί «ναζιστικές» πρακτικές, απαγορεύοντας τις συγκεντρώσεις και αρνούμενη να επιτρέψει τη συμμετοχή τούρκων υπουργών, με αποτέλεσμα να προκαλέσει την έντονη αντίδραση του Βερολίνου, των Βρυξελλών και του Παρισιού. Τις ίδιες κατηγορίες απηύθυνε και στην Ολλανδία η οποία εμπόδισε επίσης την επίσκεψη τούρκων υπουργών στη χώρα.