Αφορμή για την κινητοποίηση αποτέλεσε η εικόνα που παρουσιάζει το κτίριο, το οποίο λόγω του χρόνου έχει υποστεί φθορές στο εξωτερικό αλλά και στο εσωτερικό του. Παράλληλα, όπως υποστήριξε η πρόεδρος του συλλόγου εργαζομένων Ιωάννα Παχουντάκη σε σημεία της ψευδοροφής του κτιρίου έχουν ανιχνευτεί ίχνη αμιάντου.
Όπως κατήγγειλε ο σύλλογος εργαζομένων νομών Χανίων – Ρεθύμνου πριν λίγες μέρες αποκολλήθηκε σοβάς από το κτίριο και έπεσε πάνω σε σταθμευμένο ταξί. Μάλιστα, το προστατευτικό δίχτυ και η σκαλωσιά που είναι τοποθετημένα στην είσοδο της Δ.Ο.Υ δεν κατάφεραν να ανακόψουν την πορεία του σοβά.
 
«Με λίγα λόγια από τύχη δεν είχαμε κάποιο τραυματισμό και χωρίς να φανούμε υπερβολικοί να θρηνήσουμε κάποιο θύμα αν αυτό το κομμάτι του σοβά έπεφτε πάνω σε κάποιο κεφάλι περαστικού», αναφέρει χαρακτηριστικά ο σύλλογος εργαζομένων Χανίων- Ρεθύμνου. Τα προβλήματα, ωστόσο, δεν σταματούν μόνο στα διαβρωμένα εξωτερικά τοιχώματα αλλά τίθεται και θέμα ανθυγιεινής εντός του κτιρίου. Στον 2ο και 3ο όροφο η εικόνα του χώρου έχει παραμείνει αναλλοίωτη από κατασκευής του κτιρίου εδώ και 40 και πλέον έτη, με ότι αυτό συνεπάγεται
 
«Με την αφορμή ενός παρ’ ολίγο μοιραίου περιστατικού που έλαβε χώρα εν ώρα εργασίας μας στην Υπηρεσία, επανερχόμαστε στο θέμα των ανεπαρκών και επικίνδυνων κτιριακών υποδομών της Δ.Ο.Υ. Χανίων» καταγγέλλουν οι εργαζόμενοι ζητώντας άμεσες αλλαγές.

Λόγω της κατάληψης δεν λειτούργησαν και οι υπηρεσίες των διοικητικών δικαστηρίων που στεγάζονται στο ίδιο κτίριο.