Ο Ν. Κοτζιάς , μιλώντας στη γερμανική εφημερίδα Die Welt, επεσήμανε ότι το κύριο πρόβλημα στην Κύπρο είναι η κατοχή του βόρειου τμήματος από τον τουρκικό στρατό.  «Το σύστημα των εγγυητριών δυνάμεων πρέπει να καταργηθεί», είπε και πρόσθεσε ότι «θέλουμε ένα ομοσπονδιακό σύστημα που θα δημιουργεί ίσα δικαιώματα».

Ο υπουργός Εξωτερικών ανέφερε επίσης, ότι ο ρόλος του Ταγίπ Ερντογάν, είναι σημαντικός στις διαπραγματεύσεις για το Κυπριακό. Χαρακτήρισε δε τον Τούρκο πρόεδρο «μεγάλη προσωπικότητα», που έχει συμβάλει ουσιαστικά στη διαμόρφωση της Τουρκίας και οδήγησε σε άνοδο την τουρκική οικονομία. «Δυστυχώς σήμερα δεν συμπεριφέρεται ανάλογα», πρόσθεσε.


«Υποστήριξη από τις χώρες της ΕΕ για την αντιμετώπιση της προσφυγικής κρίσης»

Όσον αφορά το προσφυγικό – μεταναστευτικό, ο Ν.Κοτζιάς τόνισε ότι «οι Ευρωπαίοι έχουν ήδη κάνει πολλά. Αλλά χρειαζόμαστε επειγόντως περισσότερη υποστήριξη από τις χώρες της ΕΕ για την αντιμετώπιση της προσφυγικής κρίσης».

Οι περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες «παίρνουν από την Ελλάδα πολύ λίγους πρόσφυγες και η υποστήριξη που δόθηκε για την επεξεργασία των αιτήσεων ασύλου είναι μόνο ένα κλάσμα αυτού που είχαν υποσχεθεί. Η Ελλάδα έδειξε σε σχέση με την υποδοχή των προσφύγων μεγάλη ανθρωπιά. Αλλά ένα νέο κύμα προσφύγων το φετινό καλοκαίρι θα μας έθετε υπό μεγάλη πίεση. Η Ελλάδα βρίσκεται στο ακραίο όριο των δυνατοτήτων της», συμπλήρωσε.

Ο ίδιος κατέληξε λέγοντας, ότι ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα της ΕΕ είναι ότι δεν έχει καμία στρατηγική διαχείρισης κρίσεων. «Υπάρχουν χώρες που προσπαθούν και επιδεικνύουν αλληλεγγύη, όπως η Γερμανία. Και υπάρχουν χώρες που επιδιώκουν μία Ευρώπη à la carte και θέλουν μόνον να αποκομίζουν πλεονεκτήματα. Όμως οι κοινές αποφάσεις πρέπει να εφαρμόζονται από κοινού».