Σε συνάντησή του με τον τούρκο ομόλογό του, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, ο υπουργός της Ελβετίας, Ντιντιέ Μπούρκχαλτερ, τόνισε την ανησυχία της χώρας του ότι η Τουρκία ενδέχεται να χρησιμοποιεί το δίκτυο μυστικών υπηρεσιών της για να παρακολουθεί τις δραστηριότητες των τούρκων υπηκόων στην Ελβετία πριν το δημοψήφισμα.

«Η ελευθερία έκφρασης είναι μια παγκόσμια αξία που αναγνωρίζεται από την Ελβετία, η οποία ελπίζει πως αυτή η ελευθερία θα ισχύσει και για τούρκους υπηκόους, είτε ψηφίζουν στην Ελβετία είτε στη χώρα τους», είπε ο
Ντ.Μπούρκχαλτερ. Παράλληλα, γνωστοποίησε ότι η Ελβετία «θα ερευνήσει σθεναρά παράνομες δραστηριότητες μυστικών υπηρεσιών».
 

Σημειώνεται ότι επί σειρά εβδομάδων, ο Ντ.Μπούρκχαλτερ προσπαθεί να αποτρέψει την εκτενή εμπλοκή της Ελβετίας σε μια έντονη διαμάχη μεταξύ της Άγκυρας και άλλων ευρωπαϊκών χωρών για το θέμα της καμπάνιας τούρκων υπουργών που προσπαθούν να συσπειρώσουν υποστήριξη για τον Τ.Ερντογάν μεταξύ των Τούρκων που ζουν στο εξωτερικό.
 
Υπενθυμίζεται ότι ο Τ.Ερντογάν έχει κατηγορήσει τη Γερμανία και την Ολλανδία για ναζιστική συμπεριφορά επειδή αποφάσισαν να εμποδίσουν μερικές συγκεντρώσεις τούρκων υπουργών, δηλώσεις που και οι δύο χώρες έχουν χαρακτηρίσει απαράδεκτες. Ενώ η ελβετική κυβέρνηση έχει υποστεί πίεση από πόλεις όπως η Ζυρίχη να εμποδίσει τις επισκέψεις τούρκων κυβερνητικών, η Βέρνη έχει αρνηθεί, υποστηρίζοντας ότι δεν υπάρχει βάσιμος λόγος να εμποδιστεί η ελευθερία έκφρασης του λόγου.