«Ολοκληρώθηκε η δια ζώσης διαπραγμάτευση. Απομένουν δύο έως τρία ζητήματα σε εκκρεμότητα, που τις αμέσως προσεχείς ημέρες θα έχουν ολοκληρωθεί» ανέφεραν, σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ, πηγές του υπουργείου Οικονομικών για τις επαφές που είχαν οι υπουργοί στις Βρυξέλλες με τους θεσμούς. Παράλληλα, επιβεβαιώνουν πως το κυβερνητικό κλιμάκιο επιστρέφει αυτή την ώρα στην Αθήνα.
 
Στο ίδιο μήκος κύματος, ο εκπρόσωπος του ESM υποστήριξε πως κατά τις διαπραγματεύσεις υπήρξε «κάποια πρόοδος», χωρίς να δώσει περισσότερες πληροφορίες για το σημείο των διαπραγματεύσεων.
 
«Κάποια πρόοδος σημειώθηκε στο γύρο των διαπραγματεύσεων αυτήν την εβδομάδα στις Βρυξέλλες. Οι συνομιλίες θα συνεχιστούν μεταξύ όλων των πλευρών από τις έδρες τους με στόχο να ολοκληρωθεί η δεύτερη αξιολόγηση» ήταν, σύμφωνα με το Αθηναϊκό Πρακτορείο η δήλωση του εκπροσώπου του Μηχανισμού.
 

Πρόοδος σε δημοσιονομικά και συνταξιοδοτικό- «Αγκάθι» η ΔΕΗ και τα εργασιακά

 
Σύμφωνα με την κρατική τηλεόραση, κατά τη διαπραγμάτευση σημειώθηκε πρόοδος τόσο στα εργασιακά, όσο και στο ασφαλιστικό, επίσης χωρίς να δοθούν περαιτέρω λεπτομέρεις. Σύμφωνα πάντως με δημοσίευμα της Ναυτεμπορικής, κυβέρνηση και δανειστές σημείωσαν πρόοδο στα δημοσιονομικά μέτρα που θα ληφθούν μετά το 2018, με τις αλλαγές στα εργασιακά και την αγορά ηλεκτρικής ενέργειας να συνεχίζουν να δημιουργούν χάσμα στη διαπραγμάτευση.
 
Σημειώνεται επίσης, πως παρά τις πληροφορίες που δόθηκαν στη δημοσιότητα, ακόμα παραμένει «στον αέρα« η επιστροφή των επικεφαλής των δανειστών στην Αθήνα, χωρίς αυτό να σημαίνει πως η διαπραγμάτευση θα διακοπεί.
 
Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, κοινοτική πηγή υποστηρίζει πως μετά τη διαπραγμάτευση στις Βρυξέλλες ξεκαθαρίστηκαν εκκρεμότητες, κυρίως στα δημοσιονομικά μέτρα, που αφορούσαν τη μείωση των δαπανών στις συντάξεις, δεδομένου ότι για τη μείωση του αφορολόγητου υπάρχει προσέγγιση εδώ και αρκετές μέρες. Όπως αναφέρει, στη βελγική πρωτεύουσα υπάρχει αισιοδοξία πως τα δημοσιονομικά θα κλείσουν χωρίς ιδιαίτερες δυσκολίες, μετά την επιστροφή των δανειστών στην Αθήνα.
 
Το άλλο ζήτημα που προβληματίζει εστιάζεται στο τι μέλλει γενέσθαι με τη ΔΕΗ, καθώς οι πιέσεις των δανειστών εντείνονται για περαιτέρω μεταρρυθμίσεις που θα «ανοίξουν» την αγορά, ζητώντας ακόμα και επαναφορά του σεναρίου της «μικρής ΔΕΗ». Ωστόσο, όπως προκύπτει, η κυβέρνηση συνεχίζει να εμφανίζεται απρόθυμη σε ένα τέτοιο σενάριο, με τους δανειστές να θεωρούν πως το θέμα θα εξελιχθεί σε μείζον.
 

Εμπλοκή Τσίπρα στη διαπραγμάτευση

 
Την ίδια ώρα, ο Αλέξης Τσίπρας εμφανίζεται αποφασισμένος να αναλάβει τη συνέχιση της διαπραγμάτευσης σε πολιτικό επίπεδο. Η ομιλία του σε εκδήλωση στη Ρώμη επιβεβαίωσε τις πιέσεις που επιχειρεί να ασκήσει στους ομολόγους του στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής και της υπό υπογραφή Διακήρυξης της Ρώμης. Υπενθυμίζεται πως, σύμφωνα με τις μέχρι στιγμής πληροφορίες, η ελληνική πλευρά ζητεί από την Ένωση να περιληφθεί διάταξη που να προστατεύει τα εργασιακά κεκτημένα για τα κράτη-μέλη της ΕΕ.
 
Παράλληλα, ο πρωθυπουργός απέστειλε επιστολή στον Ντόναλντο Τουσκ, την οποία κοινοποίησε και στους υπόλοιπους ηγέτες της ΕΕ, ζητώντας να πάρουν σαφή θέση απέναντι στις πιέσεις του ΔΝΤ για την πλήρη απορρύθμιση της αγοράς εργασίας.
 
Εκείνο που μοιάζει βέβαιο, καθώς τονίζεται από πολλές πλευρές, είναι πως τα χρονικά περιθώρια για συμφωνία πριν το Eurogroup της 7ης Απριλίου στενεύουν, με κοινοτικές πηγές να ξεκαθαρίζουν πως η επιστροφή των επικεφαλής των δανειστών στην Αθήνα θα γίνει μόνο εφόσον διαφανεί πιθανότητα συμφωνίας. Σε διαφορετική περίπτωση, ο ορίζοντας συμφωνίας θα επεκταθεί, με στόχο πιθανότατα την επόμενη συνεδρίαση του Eurogroup, στις 22 Μαΐου.