Ο επικεφαλής του ΔΝΤ για την Ευρώπη και πρωταγωνιστής των δύο πρώτων προγραμμάτων στην Ελλάδα, υποστήριξε πως «θα χρειαστεί ακόμα πολλά χρόνια βοήθεια από τους Ευρωπαίους», και πως για να αποκατασταθεί το ΑΕΠ στα επίπεδα προ κρίσης θα χρειαστούν 20 χρόνια.
 
Παράλληλα, επέρριψε αποκλειστικές ευθύνες στην Ελλάδα για τις καθυστερήσεις στη διαπραγμάτευση, υποστηρίζοντας πως «το πρόβλημα είναι ότι δεν τελειώνουν οι αξιολογήσεις». «Μόνο 5 από τις συνολικά 16 έχουν ολοκληρωθεί» σημείωσε.
 
Ο Π. Τόμσεν, συνεχίζοντας το κρεσέντο κατά των ελληνικών κυβερνήσεων και δίχως καμία διάθεση αυτοκριτικής για τα λάθη του Ταμείου, συμπλήρωσε πως ένα ακόμη λάθος είναι ότι «οι περικοπές έγιναν υπέρμετρα στους μισθούς και δεν υπήρξαν κατάλληλες, ισορροπημένες παρεμβάσεις στις αγορές προϊόντων».
 
Επιβεβαιώνοντας την ένταση με την οποία θέτει το ΔΝΤ στο στόχαστρο τις συντάξεις στην Ελλάδα, ο Τόμσεν υποστήριξε πως «τα μισά κράτη της Ευρωζώνης έχουν μισθούς και συντάξεις χαμηλότερους από την Ελλάδα». Ακόμη, κατηγόρησε τους Έλληνες για τις υψηλές συντάξεις, χρησιμοποιώντας ως επιχείρημα πως πολλές οικογένειες στη χώρα αναγκάζοντα να ζουν από τις συντάξεις των γηραιότερων μελών τους.
 
«Οι Έλληνες απολάμβαναν και εν μέρει απολαμβάνουν συντάξεις Γερμανίας», είπε και πρόσθεσε πως με αυτά τα λεφτά «οι έλληνες συνταξιούχοι ζουν ολόκληρες οικογένειες». Τέλος επανέλαβε πως μόνος εφικτός στόχος για τα πρωτογενή πλεονάσματα είναι το 1,5%.