της Malak Habbak για το The Intercept

Στο Ιράκ, οι δυνάμεις των ΗΠΑ βοηθούν τους ιρακινούς και κούρδους στρατιώτες στην πολύμηνη μάχη τους για να διώξουν το ISIS από τη δυτική Μοσούλη. Εκεί είναι παγιδευμένοι 600.000 άμαχοι, μέσα σε συνθήκες έντονου λιμού και καταστροφής και πάνω από 1.000 άμαχοι σκοτώθηκαν ή τραυματίστηκαν τον περασμένο μήνα στο Ιράκ.

«Υπάρχουν αμερικάνικες ειδικές δυνάμεις στο έδαφος, αλλά οι πιο σημαντικές είναι οι εναέριες δυνάμεις των ΗΠΑ, χωρίς τις οποίες οι ιρακινές δυνάμεις δεν θα μπορούσαν να κάνουν πολλά», εξήγησε ο συγγραφέας και δημοσιογράφος Άναντ Γκοπάλ.

«Έχουν χτυπήσει λίγο πολύ παντού και έχει υπάρξει ένας τεράστιος αριθμός απωλειών μεταξύ των αμάχων, που έχει εκτοξευθεί στα ύψη τους τελευταίους μήνες ιδίως στη Μοσούλη».

Ο Γκοπάλ εξήγησε ότι το δυτικό μισό της πόλης, όπου γίνονται τώρα οι μάχες, είναι το πιο παλιό μέρος της πόλης, με πυκνοκατοικημένες γειτονιές.

«Τα σπίτια είναι πολύ κοντά το ένα με το άλλο και έτσι μπορεί ένας ελεύθερος σκοπευτής της ISIS να είναι πάνω σε ένα σπίτι και οι αμερικάνοι να ρίχνουν βόμβες στο σπίτι και να σκοτώνουν τους πάντες μέσα, μαζί με οικογένειες που κρύβονται στο υπόγειο, μαζί με ανθρώπους στο δρόμο. Πρόκειται για μια πραγματική ανθρωπιστική καταστροφή που εκτυλίσσεται την ώρα που μιλάμε».

Οι Ηνωμένες Πολιτείες αναπτύσσουν επίσης τη δική τους στρατιωτική δύναμη στη Συρία. «Εκεί οι ΗΠΑ συμμαχούν με τις κουρδικές δυνάμεις- με την YPG- πιέζοντας τη Ράκκα, και στη συνέχεια, αν δει κανείς το μοτίβο σύμφωνα με το οποίο οι ΗΠΑ προχωρούν – το πού χτυπούν οι αεροπορικές επιδρομές τους στη Συρία- αυτό που φαίνεται είναι ότι το σύνολο της προσπάθειας των ΗΠΑ στη Συρία έχει ως στόχο να επιτεθεί στους εχθρούς του [προέδρου] Μπασάρ αλ-Άσαντ», δήλωσε ο Γκοπάλ.

Στην Παλμύρα, για παράδειγμα, τα αεροσκάφη των ΗΠΑ έκαναν τον Φεβρουάριο 45 επιδρομές για να βοηθήσουν τις συριακές κυβερνητικές δυνάμεις- τις μόνες δυνάμεις στο έδαφος- να ανακαταλάβουν την πόλη από το ISIS.

«Ξέρετε, έχουμε την τάση να πιστεύουμε ότι οι ΗΠΑ υποστηρίζουν την αλλαγή καθεστώτος στη Συρία, αλλά αυτό δεν ισχύει στην πράξη», δήλωσε ο Γκοπάλ.
«Στην πραγματικότητα, οι ΗΠΑ έχουν αποφύγει να κάνουν το οτιδήποτε που έρχεται σε αντίθεση με το συριακό καθεστώς και αντί αυτού έχουν επικεντρώσει τις επιδρομές του κατά του ΙSIS ή άλλων εχθρών του καθεστώτος του Άσαντ».

Για να περιπλέξουν περαιτέρω την κατάσταση, οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν επίσης τροφοδοτήσει μια εκστρατεία της Σαουδικής Αραβίας κατά των ανταρτών Χούτι στην Υεμένη και τώρα κάνουν άμεση επίθεση εκεί, σε φερόμενους στόχους της Αλ Κάιντα. Αυτόν τον μήνα, η ανεξάρτητη πολεμική ανταποκρίτρια Ιόνα Κρεγκ κάλυψε μια τραγικά αποτυχημένη επιδρομή της ναυτικής δύναμης SEAL στην Υεμένη για το The intercept. Η Κρεγκ πήρε συνέντευξη από τους επιζώντες της επιδρομής, την οποία ο Τραμπ χαρακτήρισε ως επιτυχία, παρά το θάνατο ενός μέλους της επιδρομής, τουλάχιστον έξι γυναικών και 10 παιδιών κάτω των 13 ετών.

Η Κρεγκ είπε ότι μετά την επιδρομή ακολούθησε μια έξαρση των αεροπορικών βομβαρδισμών. «Σε διάστημα 36 ωρών [οι ΗΠΑ] έκαναν όσες επιδρομές είχαν κάνει στο σύνολο του περασμένου έτους και στις τρεις επαρχίες», είπε. Ένας από τους στόχους ήταν το ίδιο χωριό, το Γιάκλα, όπου είχε πραγματοποιηθεί η επιδρομή.

Η Κρεγκ είπε ότι οι επιδρομές των ΗΠΑ σκότωσαν δύο παιδιά και τρεις ενήλικες, μερικούς από τους οποίους είχε γνωρίσει όσο έκανε το ρεπορτάζ της. «Το είδα ως εκδίκηση- μια εκδίκηση για τη δολοφονία ενός μέλους της ναυτικής δύναμης  SEAL ουσιαστικά – ότι οι Αμερικανοί έρχονται ξανά για να καταστρέψουν το χωριό τους εξ ολοκλήρου και να βεβαιωθούν ότι όλοι έχουν φύγει».

Η Κρεγκ και ο Γκοπάλ είπαν ότι οι ΗΠΑ κινδυνεύουν να παρασυρθούν σε εσωτερικά και γεωπολιτικά δράματα στην περιοχή με τρόπο που θα είναι καταστροφικός.

Η Κρεγκ είπε ότι οι ΗΠΑ έχουν ήδη «φανεί να διαλέγουν πλευρά» στην Υεμένη. «Αυτό μπορεί να γίνει ακόμα χειρότερο αν τώρα η κυβέρνηση του Τραμπ αποφασίσει να εξομοιώσει τους Χούτι με το Ιράν».

Ο Γκοπάλ είπε ότι οι ΗΠΑ τρέφουν μια «φανταστική ελπίδα» ότι θα δημιουργήσουν μια σουνιτική δύναμη για να πολεμήσει το ΙSIS στο Ιράκ και τη Συρία, μειώνοντας ταυτόχρονα την εξάρτησή τους από τις ιρανικές δυνάμεις στην περιοχή.
«Υπάρχει αυτή η ιδέα σε ορισμένους κύκλους ότι μπορείς να φέρεις αυτήν την σχεδόν σαν δεύτερη αφύπνιση και ότι θα λειτουργήσει ως μεσολαβητική δύναμη.

Το πόσο ρεαλιστικό είναι αυτό, είναι ένα άλλο ζήτημα», δήλωσε ο Γκοπάλ, αναφερόμενος στον πόλεμο του Ιράκ με βάση τις επιχειρήσεις «αφύπνισης» των Ιρακινών που πολέμησαν την Αλ Κάιντα. «Η Μέση Ανατολή είναι ήδη ένα λουτρό αίματος και ήδη βρίσκονται εκεί εκατοντάδες διαφορετικές δυνάμεις που μάχονται», είπε. «Οποιαδήποτε απόπειρα για τη δημιουργία είτε μιας σουνιτικής δύναμης μεσολάβησης είτε μιας πίεσης προς το Ιράν θα επιφέρει απλά μια ακόμη μεγαλύτερη καταστροφή και τότε θα μιλάμε για παγκόσμιο πόλεμο στο υψηλότερο επίπεδο καταστροφής».

Η Κρεγκ είπε ότι ο μόνος που κερδίζει είναι η βιομηχανία όπλων. «Λοιπόν, είναι μια καλή επιχείρηση», είπε. «Στον πρώτο χρόνο του πολέμου [στην Υεμένη] πωλήθηκαν στη Σαουδική Αραβία όπλα αξίας 20 δισεκατομμυρίων δολαρίων και η Σαουδική Αραβία εξακολουθεί να αγοράζει όλο και περισσότερα όπλα ως αποτέλεσμα αυτού του πολέμου και το ίδιο ισχύει επίσης και για τη βρετανική κυβέρνηση», είπε. «Πραγματικά, όλα εξαρτώνται τελικά από το οικονομικό κέρδος και αυτή είναι η μεγαλύτερη νίκη για τις ΗΠΑ, αλλά είναι προφανώς εξαιρετικά δαπανηρό για τον άμαχο πληθυσμό της Υεμένης».