«Υπό κανονικές συνθήκες η σημερινή μέρα θα έπρεπε να είναι μέρα γιορτής για την Ευρωπαϊκή Ιδέα και τα επιτεύγματα της ΕΕ. Όμως, οι συνθήκες δεν είναι «κανονικές». Η Ευρωπαϊκή Ιδέα τελεί υπό καθεστώς άτακτης φυγής και η ΕΕ βρίσκεται σε προχωρημένο στάδιο αποδόμησης» αναφέρει στην ανακοίνωση του το DiEM25 και προσθέτει ότι «είμαστε εδώ για να απαντήσουμε σε δύο συγκεκριμένα ερωτήματα:

  • Το πρώτο ερώτημα είναι: «Τι πρέπει να γίνει;» Η απάντησή μας δόθηκε σήμερα στην δημοσιότητα υπό την μορφή της Λευκής Βίβλου του DiEM25 με τίτλο ΝΕΑ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΣΥΜΦΩΝΙΑ (EUROPEAN NEW DEAL). Το βράδυ του Σαββάτου στη Ρώμη, την παρουσιάζουμε επίσημα στο Teatro Italia. Είναι το αντίδοτο που προτείνει το DiEM25 στο δόγμα της ΤΙΝΑ (There Is No Alternative – Δεν Υπάρχει Εναλλακτική) το οποίο παραλύει και καταστρέφει την Ευρώπη.
  • Το δεύτερο ερώτημα είναι: «Πώς μπορεί να γίνει πραγματικότητα;» Πώς προτείνει το DiEM25 να θέσει την ΝΕΑ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΣΥΜΦΩΝΙΑ στην κρίση κάθε ευρωπαίου πολίτη, από την Πορτογαλία μέχρι την Λετονία και από την Ιρλανδία μέχρι την Ελλάδα και, κατόπιν, να την επιβάλει σ΄ ένα κατεστημένο που τελεί υπό μόνιμη άρνηση κάθε εναλλακτικής;

Περιληπτικά το DiEM25 παρουσιάζει τους στόχους που πρέπει να υπηρετούν οι ευρωπαϊκοί θεσμοί:

(α) Να μετατρέπεται αυτόματα ο λιμνάζων πλούτος σε καινοτόμες, βιώσιμες επενδύσεις υψηλής τεχνολογίας, ιδίως στις περιφέρειες όπου υστερούν

(β) Να παρέχονται Βασικά Αγαθά στους πολίτες κάθε ευρωπαϊκής περιφέρειας που τους προστατεύουν από την αναγκαστική υπο-απασχόληση και την αναγκαστική μετανάστευση παρέχοντάς τους τα απαραίτητα ώστε να παραμείνουν ενεργοί πολίτες στις πατρίδες τους (τοπικές και εθνικές)

(γ) Να ανακατανέμονται οι αποδόσεις του κεφαλαίου και του πλούτου

(δ) Να εκδημοκρατιστεί και εξορθολογιστεί ο σχεδιασμός της οικονομικής πολιτικής

Ενώ απευθύνει «ανοικτό Κάλεσμα του DiEM25 σε πολιτικά κόμματα και στις κοινωνίες των πολιτών ολόκληρης της Ευρώπης». 

Προσθέτει ότι σε δύο μήνες «στις 25 Μαΐου, θα βρεθούμε ξανά, αυτή την φορά στο θέατρο Volksbühne του Βερολίνου όπου όλα ξεκίνησαν, για να ανακοινώσουμε το εκλογικό σχήμα που θα φέρει την ΝΕΑ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΣΥΜΦΩΝΙΑ σε κάθε γωνιά της Ευρώπης και θα δώσει την ευκαιρία σε κάθε ευρωπαίο πολίτη να την στηρίξει.»