Όπως αναφέρει δημοσίευμα του Reuters, o πρόεδρος της Πολωνίας ανέφερε ότι η Πολωνία θα τηρήσει τις δεσμεύσεις της απέναντι στην Ευρωπαϊκή Ένωση και υπογράμμισε πως δεν υπάρχουν σκέψεις αποχώρησης από την Ένωση.  «Δεν μπορεί να γίνει αποδεκτή η πρόταση για αποχώρηση από την ΕΕ, κανένα κόμμα δεν θα μπορούσε να στηρίξει μια τέτοια απόφαση. Θέλουμε μια Ένωση που προάγει την ελευθερία και την ισότητα μεταξύ των κρατών».

Παράλληλα, υποστήριξε ότι η ένταξη της Πολωνίας στην ΕΕ έχει βελτιώσει σημαντικά την κατάσταση στη χώρα. «Ο καθένας που γνωρίζει την ιστορία της Πολωνίας από το 1989 και μετά, μπορεί να συνειδητοποιήσει πόσο σημαντική είναι η ένταξη της χώρας στην ΕΕ. Δεν μιλάμε μόνο σε οικονομικούς όρους, αναφέρομαι σε όρους ελευθερίας».

Υπενθυμίζεται ότι η πρωθυπουργός της Πολωνίας, Μπεάτα Σίντλο, έχει απειλήσει πως η Πολωνία δεν θα υπογράψει τη διακήρυξη της Ρώμης σε περίπτωση που δεν ικανοποιηθούν συγκεκριμένα αιτήματα της.

Συγκεκριμένα, η Πολωνία τάσσεται κατά της Ευρώπης των πολλών ταχυτήτων που επιθυμούν, ανάμεσα σε άλλους, η  Γερμανία η Γαλλία και οι Βρυξέλλες. Οι Πολωνοί φοβούνται ότι θα καταλήξουν στις «τελευταίες ταχύτητες» και βάζουν στο τραπέζι το ζήτημα με την πρωθυπουργό τους να ξεκαθαρίζει ότι «δεν θα αποδεχθούμε τη Διακήρυξη αν δεν δέχεται τα θέματα που απασχολούν την Πολωνία».