Με αφορμή τη συνάντηση των ηγετών της Ευρωπαϊκής Ένωσης στη Ρώμη για τα 60 χρόνια ίδρυσης της Ένωσης, ο Ερντογάν έκανε λόγο για Σταυροφόρους και υποστήριξε πως ο λόγος που δεν δέχονται την Τουρκία είναι πως αποτελεί Ισλαμικό κράτος, ενώ άσκησε κριτική και για την επίσκεψη των Ευρωπαίων στον Πάπα.

«Τι δουλειά έχετε να μαζευτείτε γύρω από τον Πάπα; Από πότε το Βατικανό είναι μέρος της Ευρωπαϊκής Ένωσης; Η Ένωση των Σταυροφόρων έδειξε το πραγματικό της πρόσωπο! Δεν κάνετε μέλος της Ε.Ε. την Τουρκία γιατί είναι ισλαμικό κράτος» ανέφερε χαρακτηριστικά ο Ερντογάν και υπογράμμισε πως η Τουρκία «ακολουθεί τον δρόμο των προγόνων μας» χωρίς να φοβάται κανέναν και χωρίς να εξαρτάται από κανέναν.

Παράλληλα, έκανε λόγο για ναζιστικές πρακτικές και χαρακτήρισε φασίστες τους Ευρωπαίους. «Αποκαλείτε τον πρόεδρο της Τουρκικής Δημοκρατίας δικτάτορα. Όταν τους αποκαλούμε φασίστες, ενοχλούνται. Όταν τους αποκαλούμε ναζιστές, ενοχλούνται. Είστε φασίστες, είστε. Ενοχληθείτε όσο θέλετε με τις ναζιστικές πρακτικές. Εάν ζωγραφίζετε σβάστικες στους τοίχους των τεμενών μας και δεν επιρρίπτετε την ευθύνη σε κανέναν, δεν μπορείτε να απαλλαγείτε από αυτό το στίγμα».


Δημοψήφισμα για τις σχέσεις με την ΕΕ

Ο Ερντογάν κάλεσε τους Τούρκους να ψηφίσουν υπέρ του «ναι» στο δημοψήφισμα της 16ης Απριλίου, προκειμένου να συγκεντρώσει ακόμα περισσότερες εκτελεστικές εξουσίες στα χέρια του και επανέλαβε ότι θα συζητηθεί το ενδεχόμενο δημοψηφίσματος για τις σχέσεις Τουρκίας – ΕΕ.

«Εμείς θα συμμορφωθούμε με ό,τι μας πει ο λαός. Η ΕΕ λέει ότι δεν θα μας δεχτεί, αν προκύψει το “ναι”. Μακάρι να έπαιρναν αυτή την απόφαση, θα έκαναν ευκολότερο το έργο μας. Θα μας έκαναν να πάρουμε πιο γρήγορες αποφάσεις».