Σύμφωνα με δημοσίευμα της Καθημερινής, η τρόικα βρίσκεται κοντά στο να απορρίψει την πρόταση της κυβέρνησης για μείωση του ΕΝΦΙΑ κατά 30% από το 2019. Η πρόταση αυτή φαίνεται να βρίσκεται στα «αντίμετρα» που επιθυμεί η κυβέρνηση, αλλά οι δανειστές εκτιμούν πως αποτελεί «σταθερά» για τις εισπράξεις του ελληνικού Δημοσίου και επιθυμούν να συνεχίσει να επιβάλλεται ο φόρος.

Ο ΕΝΦΙΑ θα συνεχίσει να επιβάλλεται, τουλάχιστον για το 2017-2018, με τις πλασματικές αντικειμενικές αξίες και ενδεχομένως βαρύτερος, εφόσον προστεθούν και τα αγροτεμάχια στον συμπληρωματικό φόρο, ενώ απομακρύνονται αρκετά τα σενάρια κατάργησης ή σημαντικής μείωσης για τα επόμενα χρόνια.

Δυσκολίες και στο αφορολόγητο

Η κυβέρνηση δείχνει να χάνει τη μάχη και για το αφορολόγητο όριο, που όπως δείχνουν τα πράγματα θα βρεθεί στα 5.900 ευρώ ανά έτος. Η κυβέρνηση προσπαθεί να μειώσει τον πρώτο φορολογικό συντελεστή στο 20% από 22% που βρίσκεται σήμερα.

Όπως αναφέρει το δημοσίευμα, αν η πρόταση της κυβέρνησης ισχύσει και το αφορολόγητο μειωθεί στις 5.900 ευρώ και ο συντελεστής μειωθεί στο 20%, τότε ο φόρος που θα προκύπτει ανά έτος για κάποιον με εισόδημα 8.000 ευρώ θα κυμαίνεται στα 302 ευρώ. Σε περίπτωση που παραμείνει στο 22%, ο φορολογούμενος με το ίδιο εισόδημα θα πληρώνει 462 ευρώ φόρο ανά έτος.