Ο ΓΓ του ΚΚΕ, μιλώντας στα εγκαίνια της Έκθεσης στη γενέτειρα του Νίκου Μπελογιάννη, υποστήριξε πως ο Μπελογιάννης ζει , γιατί «το κίνημα που τον έθρεψε και τον διαπαιδαγώγησε, ζει και αναπτύσσεται. Μέσα σ' αυτό το κίνημα, σ' αυτό το Κόμμα, το ΚΚΕ, έμαθαν όλοι οι “Μπελογιάννηδες” να παλεύουν “χωρίς ύπνο και ξεκούραση, για να φτιάξουν έναν κόσμο στο μπόι των ονείρων και των ανθρώπων”».

Στάθηκε στη σημασία που έπαιξε η θυσία του Μπελογιάννη και των συντρόφων του, που αποτελεί παράδειγμα για τη νέα γενιά. «65 χρόνια από τότε που ο Μπελογιάννης και οι σύντροφοι του οδηγήθηκαν στο τόπο της θυσίας, το γαρύφαλλο της θυσίας τους ανθίζει πάντα, αγέραστο στη λαϊκή μνήμη.

Ας αποτελέσει αυτό το Μουσείο, αυτή η έκθεση της ζωής και της πορείας του Νίκου Μπελογιάννη, εδώ στην Αμαλιάδα, τόπο προσκυνήματος, ζωντανής και δημιουργικής μνήμης, για τα παιδιά μας και τα εγγόνια μας, τις μελλοντικές γενιές που παίρνουν τη σκυτάλη. Γιατί η ιστορική γνώση και μνήμη είναι δύναμη».

Τσίπρας: Παρακαταθήκη η θυσία του Μπελογιάννη

Ο πρωθυπουργός δήλωσε ότι ο Νίκος Μπελογιάννης είναι ένας ήρωας, η ευρύτερη παρακαταθήκη του όμως αφορά την ευθεία και μαχητική υπεράσπιση των δημοκρατικών αξιών, προσθέτοντας πως η πρωτοβουλία αυτή αποτελεί απόδοση τιμής σε έναν άνθρωπο «που έγινε σύμβολο του αγώνα για ειρήνευση και δημοκρατία στη μετεμφυλιακή Ελλάδα», καθώς «δεν αρνήθηκε στο στρατοδικείο την ιδεολογία του, παρόλο που αυτό θα μπορούσε να του σώσει τη ζωή».