«Δεν είναι δυνατό  να δικαιώνονται οι παραβάτες του διεθνούς δικαίου και εκείνοι, που νομίζουν ότι μπορεί να έχουν δικαιώματα σε τρίτες χώρες», δήλωσε ο Νίκος Κοτζιάς κατά την διάρκεια της συνάντησης του με τον πρόεδρο της κυπριακής Βουλής, Δημήτρη Συλλούρη. «Δεν θα πρέπει να ονοματίσουμε ως λύση του Κυπριακού, κάτι το οποίο θα διατηρεί αυτό, που θέλουμε να λύσουμε, δηλαδή την παράνομη κατοχή», τόνισε ο Έλληνας υπουργός, αναφέροντας ότι οι άνθρωποι της γενιάς του, οι άνθρωποι της σημερινής κυβέρνησης, όπως κι οι Κύπριοι, «ονειρευόμαστε να αποτελέσει στοιχείο της ζωής μας ότι συμβάλαμε να λυθεί το Κυπριακό ζήτημα με δίκαιο τρόπο, με μια λειτουργική και βιώσιμη λύση».
 
Ο πρόεδρος της κυπριακής Βουλής, Δημήτρης Συλλούρης, από πλευράς του, είπε ότι το Κυπριακό είναι πρωτίστως πρόβλημα ασφάλειας και δεν μπορεί «το προζύμι της καταστροφής, δηλαδή οι εγγυήσεις του 1960, να αποτελέσουν το προζύμι της λύσης». Η λύση, τόνισε, δεν μπορεί να περιλαμβάνει αναχρονιστικές εγγυήσεις και ο λαός δεν θα δεχθεί τέτοια λύση.
 

Υπέρ της διατήρησης ανοικτών καναλιών επικοινωνίας και διαλόγου με την Τουρκία 

 
Ο Νίκος Κοτζιάς τόνισε ότι είναι οπαδός του να διατηρείς τις συνομιλίες και τα κανάλια επικοινωνίας ανάμεσα στην Ελλάδα και την Τουρκία ανοικτά. Σε δηλώσεις του, μετά τις συνομιλίες με τον Κύπριο ομόλογο του, Ιωάννη Κασουλίδη, είπε ότι η διατήρηση των συνομιλιών είναι μια πολιτική, στην οποία συνέβαλε και ο ίδιος προσωπικά από τη δεκαετία του '90, κατά την οποία συνεργάστηκε με τον Γιάννο Κρανιδιώτη για την ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ. «Από εκείνη την εποχή είμαι οπαδός του να κρατάμε ανοικτό τον διάλογο», προσέθεσε. 
 
Η Τουρκία, ανέφερε, αυτή την εποχή έχει μια δυσκολία, διότι δεν συζητά, αλλά ορισμένες φορές φωνασκεί. Και φωνασκεί, σημείωσε, διότι, όπως αναλύσαμε στην Ελλάδα και είναι διεθνώς αποδεκτό, είναι μια νευρική δύναμη. «Ελπίζω να υπερβεί τα εσωτερικά της ζητήματα και τη νευρικότητά της και να μπορέσουμε να επανέλθουμε σε έναν ουσιαστικό και ορθολογικό διάλογο στη βάση του διεθνούς δικαίου και των πραγματικών δικαίων των κρατών», είπε ο ΥΠΕΞ.

Σε ερώτηση για το Κυπριακό ο Ν. Κοτζιάς απάντησε ότι αυτό που αποκόμισε από τη Γενεύη «ήταν ότι η Τουρκία δεν ήταν έτοιμη, μπορεί και να μη θέλει -θα το δείξει το μέλλον- να συζητήσει πραγματικά και ουσιαστικά το ζήτημα των λεγόμενων εγγυήσεων, δηλαδή της Συνθήκης των Εγγυήσεων, και την υποχρεωτική στις σημερινές συνθήκες παραίτησή της από τα λεγόμενα δικαιώματα παρέμβαση, τα ανύπαρκτα και παράνομα κατ' εμέ. Η Τουρκία εγκατέλειψε το τραπέζι των διαπραγματεύσεων στη Γενεύη και όπως ανέμενα και ήταν η εκτίμησή μου», σημείωσε ο Έλληνας υπουργός, «ανακαλύπτει άλλα ζητήματα, για παράδειγμα τις λεγόμενες τέσσερις ελευθερίες, προκειμένου η όποια μη συνέχιση των συζητήσεων να γίνεται σε άσχετα με το Κυπριακό θέματα και όχι στον πυρήνα του Κυπριακού, που είναι η κατοχή της βορείου Κύπρου».