Σύμφωνα με τον Μ. Ακιντζί «όταν ανατραπεί η απόφαση (σ.σ: η απόφαση της Βουλής για αναφορά στα σχολεία του ενωτικού δημοψηφίσματος του 1950»), θα συνεχιστούν οι διαπραγματεύσεις», σημειώνοντας ότι ο Απρίλιος και ο Μάιος «θα είναι μήνες αποφάσεων».

Για το θέμα της ασφάλειας, ο Τουρκοκύπριος ηγέτης, ο έκανε λόγο για φόρμουλα, «που θα περιλαμβάνει τις ενεργές εγγυήσεις της Τουρκίας» και πρόσθεσε ότι οι Ελληνοκύπριοι θα πρέπει να σταματήσουν τις δηλώσεις ότι «δεν μπορεί να γίνει συμφωνία, χωρίς μηδενικές εγγυήσεις».

«Η Τουρκία εγκατέλειψε το τραπέζι των διαπραγματεύσεων στη Γενεύη»

Την αμέριστη στήριξη της Ελλάδας στην επίλυση του Κυπριακού εξέφρασε ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Κοτζιάς,  κατά τις συναντήσεις που είχε με τον Κύπριο ομόλογο του, Ιωάννη Κασουλίδη, και με τον πρόεδρο της κυπριακής Βουλής, Δημήτρη Συλλούρη την Δευτέρα.

Σε ερώτηση για το Κυπριακό ο Ν. Κοτζιάς απάντησε ότι αυτό που αποκόμισε από τη Γενεύη «ήταν ότι η Τουρκία δεν ήταν έτοιμη, μπορεί και να μη θέλει -θα το δείξει το μέλλον- να συζητήσει πραγματικά και ουσιαστικά το ζήτημα των λεγόμενων εγγυήσεων, δηλαδή της Συνθήκης των Εγγυήσεων, και την υποχρεωτική στις σημερινές συνθήκες παραίτησή της από τα λεγόμενα δικαιώματα παρέμβαση, τα ανύπαρκτα και παράνομα κατ' εμέ. Η Τουρκία εγκατέλειψε το τραπέζι των διαπραγματεύσεων στη Γενεύη και όπως ανέμενα και ήταν η εκτίμησή μου».

Μεταξύ άλλων, ο Ν. Κοτζιάς ανέφερε οτι «δεν είναι δυνατό  να δικαιώνονται οι παραβάτες του διεθνούς δικαίου και εκείνοι, που νομίζουν ότι μπορεί να έχουν δικαιώματα σε τρίτες χώρες», δηλώνοντας παράλληλα υπέρ της διατήρησης ανοικτών καναλιών επικοινωνίας και διαλόγου με την Τουρκία.