Ο Αλέξης Τσίπρας τόνισε ότι το «ναι» της Νέας Δημοκρατίας και του ΠΑΣΟΚ για τη σύσταση προανακριτικής επιτροπής για τον Γιάννο Παπαντωνίου «δεν τους ξεπλένει» για τη στάση που έχουν τηρήσει τόσα χρόνια. Αποκάλεσε φυγόμαχους τους Μητσοτάκη και Γεννηματά και υποστήριξε πως καμία υπόθεση διαπλοκής «δεν θα πέσει κάτω».

 

ΝΔ: Δεν θα επιτρέψουμε να γίνει η διαδικασία εργαλείο επίλυσης πολιτικών διαφορών

 
Υπέρ της πρότασης για τη σύσταση Προανακριτικής Επιτροπής, τάχθηκε ο εισηγητής της ΝΔ, Αθανάσιος Δαβάκης, τονίζοντας ταυτόχρονα ότι το κόμμα του δεν θα επιτρέψει να μετατραπεί σε αρένα η όλη διαδικασία.
 
«Η ΝΔ, στοχεύοντας στην ανοικοδόμηση της αλήθειας με τους πολίτες και στη διασφάλιση του κύρους των Ενόπλων Δυνάμεων, θα υπερψηφίσει την πρόταση για τη διερεύνηση των 6 υποθέσεων που αφορούν την υπουργία του κ. Γιάννου Παπαντωνίου. Προειδοποιεί όμως την κυβέρνηση ότι δεν θα της επιτρέψει να μετατρέψει σε αρένα την Επιτροπή», τόνισε χαρακτηριστικά ο Α. Δαβάκης.
 
Παράλληλα, άφησε αιχμές τόσο για τη «πολύμηνη καθυστέρηση εξέτασης της υπόθεσης αυτής» όσο και για τη χρονική συγκυρία που επιλέγει να φέρει η κυβέρνηση την πρότασή της, την ίδια στιγμή που είναι σε εξέλιξη η συζήτηση για το κλείσιμο της αξιολόγησης. «Η κυβέρνηση, όταν βλέπει σημαντική διαρροή των ψήφων της με τον ελληνικό λαό να ταλανίζεται από την πολιτική της, με βόμβες κρότου λάμψης προσπαθεί να δημιουργήσει εντυπώσεις».
 

ΑΝΕΛ: Οι πολίτες πρέπει να γνωρίζουν τι συνέβη με τα εξοπλιστικά

 
«Οι πολίτες έχουν δικαίωμα να γνωρίζουν τι έγινε στην υπόθεση των εξοπλιστικών προγραμμάτων», ανέφερε ο γενικός εισηγητής των Ανεξάρτητων Ελλήνων (σ.σ. υπογράφουν μαζί με τον ΣΥΡΙΖΑ την πρόταση προανακριτικής), Θανάσης Παπαχριστόπουλος, κατά τη συζήτηση της πρότασης προανακριτικής επιτροπής.
 
Ο Θ. Παπαχριστόπουλος υπογράμμισε ότι το άρθρο 86 του Συντάγματος είναι ένα άρθρο προκλητικό που έχει εξοργίσει τους πολίτες γιατί κάθε φορά που η δικαιοσύνη έφτανε σε κάποιον πολιτικό, κάτι γινόταν και το αδίκημα παραγραφόταν. «Για παράδειγμα η απιστία πιθανώς να έχει παραγραφεί. Δεν παραγράφεται το ξέπλυμα του μαύρου χρήματος», είπε ο Θανάσης Παπαχριστόπουλος για να σημειώσει πάντως ότι υπάρχει το τεκμήριο της αθωότητας για κάθε Έλληνα πολίτη. «Η λέξη ρεβανσισμός και ρεβανσιστική διάθεση δεν πρέπει να υπάρχει μέσα σε αυτή την αίθουσα γιατί είναι ό,τι χειρότερο στην κοινοβουλευτική δημοκρατία», είπε ο ίδιος.

 

ΚΚΕ: Σύμπτωμα μιας σκανδαλώδους και διαχρονικής πολιτικής

 
Ο εισηγητής του ΚΚΕ, Σάκης Βαρδαλής, υπογράμμισε ότι λαμβάνονται υπόψη τα αποτελέσματα από παρόμοιες επιτροπές στο πρόσφατο παρελθόν. Ταυτόχρονα, κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι επιλέγει να καταθέσει αυτή την πρόταση τώρα γιατί θα λειτουργήσει αποπροσανατολιστικά στη λαίλαπα των νέων μέτρων και για να καλύψει τα πραγματικά αίτια της καπιταλιστικής κρίσης. Στόχος είναι, όπως χαρακτηριστικά ανέφερε «να πιστέψουν οι πολίτες ότι η οικονομική κρίση είναι συνέπεια κάποιων που τα φάγανε, που κάνανε ρεμούλες, που λαδώθηκαν και όχι ως αποτέλεσμα του καπιταλιστικού συστήματος και της καπιταλιστικής εκμετάλλευσης».
 
Για τις υποθέσεις που θα τεθούν στην έρευνα της προανακριτικής επιτροπής, ο Σ. Βαρδαλής είπε ότι «δεν είναι παρά ένα απλό σύμπτωμα μιας πραγματικά σκανδαλώδους και διαχρονικής πολιτικής όλων των κυβερνήσεων μέχρι σήμερα –και της σημερινής. Μιας πολιτικής που εδώ και δεκαετίες σημαίνει ότι οι προμήθειες πολεμικού υλικού για τις Ένοπλες Δυνάμεις δεν εξυπηρετεί, όπως θα έπρεπε, αποκλειστικά και μόνο την υπεράσπιση των συνόρων, αλλά σε σημαντικό βαθμό είναι προσανατολισμένες στις απαιτήσεις που πηγάζουν από την ανάγκη υπηρέτησης των ΝΑΤΟϊκών σχεδίων».
 

Ποτάμι: Επιδιώκουμε διαχρονικά τη διαφάνεια με κάθε τρόπο

 
«Συμφωνούμε, όχι μόνο ψηφίζοντας θετικά για τη σύσταση της Ειδικής Επιτροπής, αλλά, επειδή επιδιώκουμε διαχρονικά τη διαφάνεια με κάθε τρόπο. Εμείς μιλάμε συνέχεια για θεσμική διασφάλιση και θωράκιση, υποστηρίζουμε τις Ανεξάρτητες Αρχές και το ότι η κρατική μηχανή πρέπει να λειτουργεί με ενοποιημένες διαδικασίες και όχι με συνεχείς εξαιρέσεις που αφήνουν περιθώρια κακοδιαχείρισης», ανέφερε ο βουλευτής του Ποταμιού, Σπύρος Δανέλης.
 
Ωστόσο, ο Σ. Δανέλης έθεσε το ερώτημα εάν επιζητείται, με τη σύσταση της Ειδικής Επιτροπής, η διαλεύκανση ενός επαναλαμβανόμενου εγκλήματος, η απόδοση ευθυνών και η θωράκιση για το μέλλον, ή επιζητείται ο αποπροσανατολισμός της δημόσιας συζήτησης από τα αδιέξοδα που αντιμετωπίζει η κυβέρνηση στα μεγάλα ζητήματα της χώρας. «Η απάντηση θα εξαρτηθεί από την επάρκεια της νομικής τεκμηρίωσης της παραπομπής» εκτίμησε ο ίδιος και επισήμανε ότι η Επιτροπή θα έχει δύσκολο έργο. Αιτιολόγησε επ' αυτού πως για να τελεσφορήσουν οι εργασίες της πρέπει να υπάρξει καταγεγραμμένη με αδιάσειστο τρόπο η ολοκληρωμένη διαδρομή του προϊόντος του εγκλήματος, ώστε να μην απορριφθεί η υπόθεση από το Ειδικό Δικαστήριο, εφόσον φτάσει εκεί.
 
«Στη συγκεκριμένη περίπτωση, οι πολιτικές ευθύνες είναι αδιαμφισβήτητες, εδώ πρέπει να ξεκαθαρίσουμε αν υπάρχει ποινικό σκέλος. Για την ύβρι που διαπράττεται επιβάλλεται η κάθαρση που πρέπει να υπάρξει από μας, ειδάλλως θα βρεθούμε μπροστά στη νέμεση της κοινής γνώμης», είπε ο κ. Δανέλης. Εξάλλου, πρόσθεσε ότι δεν είναι δυνατόν να γίνει ανεκτή η εδραίωση της οσμής διαπλοκής που μόνο θύμα έχει τον κοινοβουλευτισμό και ξεκαθάρισε: «Δεν είμαστε όλοι το ίδιο, ούτε έχουμε όλοι τις ίδιες ευθύνες».
 

ΔΗΣΥ: Πρόχειρη αιτιολόγηση και διαφάνεια «αλά καρτ»

 
Κατηγορώντας την κυβέρνηση για «σκοπιμότητες και επιχείρηση αντιπερισπασμού μπροστά στα αδιέξοδα της διαπραγμάτευσης»,  ο εισηγητής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, Θόδωρος Παπαθεοδώρου δήλωσε πως τάσσονται υπέρ της σύστασης της Επιτροπής
 
Ο Θ. Παπαθεοδώρου μίλησε για ανύπαρκτη στοιχειοθέτηση της πρότασης της συγκυβέρνησης με ασύνδετα, όπως είπε, μεταξύ τους δεδομένα, σημειώνοντας ότι «παράδειγμα είναι το καταπίστευμα στο εξωτερικό για την περίοδο που δεν ήταν υπουργός ο κ. Παπαντωνίου και δεν ασχολούνταν με τα εξοπλιστικά». Μίλησε ακόμη για «ελαφρότητα αιτιολογίας επιχειρημάτων» και για «επικέντρωση μόνο στην περίοδο 2001-2004 χωρίς να βλέπει η κυβέρνηση εικόνα διαφθοράς σε άλλη περίοδο» και αναρωτήθηκε «πώς μπορεί να μιλά για συναφές αδίκημα, όταν έχει παραγραφεί το κύριο αδίκημα».


Ένωση Κεντρώων: Η κυβέρνηση επιχειρεί να στρέψει το ενδιαφέρον της κοινής γνώμης

Τη θετική τοποθέτηση της Ένωσης Κεντρώων στη σύσταση ειδικής επιτροπής εξέφρασε στη Βουλή, εκ μέρους της Ένωσης Κεντρώων, ο Ιωάννης Σαρίδης, ο οποίος, ωστόσο, επισήμανε ότι «όσο υπάρχει ο νόμος περί ευθύνης υπουργών, η παραγραφή των αληθινών ευθυνών γίνεται εύκολα και γρήγορα».

Ο Ι. Σαρίδης εξέφρασε την εκτίμηση ότι με αυτήν την πρόταση η κυβέρνηση επιχειρεί να στρέψει το ενδιαφέρον της κοινής γνώμης μακριά από το εθνικά κρίσιμο ζήτημα της δεύτερης αξιολόγησης. Τέλος, υποστήριξε ότι οι 153 βουλευτές της συγκυβέρνησης, που κατέθεσαν και το αίτημα για προανακριτική, δεν έχουν καν διαβάσει τις δικογραφίες για την υπόθεση.