Όπως ανέφερε η Ε. Αχτσιόγλου, «η κυβέρνηση δίνει έναν μεγάλο αγώνα για την ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης και μία μεγάλη μάχη για τα εργασιακά». Συγκεκριμένα, δήλωσε ότι οι ελληνικές θέσεις «αντανακλούν την ανάγκη να ανοίξει ένας νέος δρόμος, για να δοθεί ξανά μία προοπτική στην ελληνική κοινωνία. Απέναντι στις θέσεις αυτές είναι οι θέσεις που εκφράζονται από το ΔΝΤ για περαιτέρω εσωτερική υποτίμηση, περαιτέρω υποβάθμιση των εργασιακών δικαιωμάτων και καταπάτηση του ευρωπαϊκού κεκτημένου».

Σύμφωνα με την υπουργό, το ΔΝΤ και οι νεοφιλελεύθερες δυνάμεις θέλουν να έχουν την Ελλάδα ως «παράδειγμα» για την καταπάτηση των εργασιακών σχέσεων στην Ευρώπη. «Για το ΔΝΤ, αλλά και για τις νεοφιλελεύθερες δυνάμεις της Ευρώπης, ένα πράγμα είναι σαφές: Η Ελλάδα στο πεδίο των εργασιακών σχέσεων αποτελεί το παράδειγμα που πρέπει να δημιουργηθεί στην Ευρώπη. Ωστόσο, δεν καθορίζεται μόνο η Ευρώπη από τη δικιά μας προσπάθεια, αλλά και η Ευρώπη καθορίζει τη δικιά μας προσπάθεια».

«Οι Ευρωπαίοι συζητούν για τις συλλογικές διαπραγματεύσεις»

Η Ε. Αχτσιόγλου υποστήριξε πως το ελληνικό ζήτημα στα εργασιακά βρίσκεται ξανά στο επίκεντρο, καθώς και η κουβέντα για το αν οι συλλογικές διαπραγματεύσεις πρέπει να επηρεάζονται από το καθεστώς επιτροπείας.

«Όλοι στην Ευρώπη, ανεξαρτήτως τι θα γίνει στην Ελλάδα και τη διαπραγμάτευση, συζητούν το ζήτημα των συλλογικών διαπραγματεύσεων και αυτήν την ιδιότυπη κατάσταση εξαίρεσης για τη χώρα μας. Έχει γίνει κοινή πεποίθηση πως η επαναφορά αυτού του κεκτημένου ή η επαναφορά αυτών των αρχών είναι αναγκαία απέναντι στις νεοφιλελεύθερες απαιτήσεις του ΔΝΤ, που, δυστυχώς, βρίσκουν συχνά σύμφωνη και την αξιωματική αντιπολίτευση».

«Μας έκαναν πειραματόζωο»

Αναφερόμενη στις πολιτικές που εφαρμόστηκαν τα προηγούμενα χρόνια, δήλωσε ότι για τα ελλείμματα δεν ευθύνεται το εργατικό κόστος, αλλά οι νεοφιλελεύθερες πολιτικές που εφαρμόστηκαν.

Ήταν μία ανάπτυξη που όξυνε τις κοινωνικές ανισότητες και υποβάθμισε τις εργασιακές σχέσεις. Η αύξηση της παραγωγικότητας δεν συνοδεύτηκε από αύξηση των μισθών. Οι νεοφιλελεύθερες δυνάμεις κατέστησαν την Ελλάδα πειραματόζωο. Βασικός στόχος των τελευταίων ετών ήταν η μείωση του εργατικού κόστους, ώστε να αυξηθεί η ανταγωνιστικότητα της ελληνικής οικονομίας και, τελικά, να μειωθεί το έλλειμμα του εμπορικού ισοζυγίου. Αυτό έγινε, μέσω της εσωτερικής υποτίμησης. Έτσι, έγιναν οι μειώσεις στις αποδοχές των εργαζομένων. Οι ονομαστικές αποδοχές ανά εργαζόμενο μειώθηκαν, από το 2009 έως το 2014, κατά 26%».