Σύμφωνα με τις πληροφορίες που έχουν μέχρι στιγμής το φως της δημοσιότητας για τη διαπραγμάτευση επί της ΔΕΗ και της αγοράς ενέργειας, οι δανειστές πιέζουν για την άμεση πώληση του 40% των λιγνιτικών και υδροηλεκτρικών εργοστασίων της ΔΕΗ. Παράλληλα, υπάρχει η σταθερή απαίτηση για την εκποίηση του 17% του ποσοστού του Δημοσίου στην κρατική εταιρεία.
 
Στην ενημέρωση των βουλευτών της Δυτικής Μακεδονίας αναμένεται να προχωρήσει ο υπουργός Ενέργειας και Περιβάλλοντος, Γιώργος Σταθάκης, το απόγευμα της Τρίτης, που νωρίτερα μίλησε στη Βουλή στο πλαίσιο της συζήτησης που διοργάνωσε το Γραφείο Προϋπολογισμού του Κράτους.


 
«Ο τομέας της ενέργειας αλλάζει» σημείωσε υπογραμμίζοντας ότι σε αυτήν την κατεύθυνση ενισχύονται οι ανεξάρτητες αρχές, διαχωρίζονται τα δίκτυα από τις υποδομές και, τέλος, ανοίγει η αγορά με τη θέσπιση κανόνων, στόχος των οποίων είναι η καλή λειτουργία του ανταγωνισμού σε όλους τους επί μέρους τομείς της ενέργειας. Τόνισε ακόμη ότι πυλώνας της μεταρρύθμισης είναι η εξοικονόμηση ενέργειας, ενώ τομή θα αποτελέσει η εισαγωγή μιας νέας μορφής επιχειρηματικότητας, ο λεγόμενος ενεργειακός συνεταιρισμός που αποτελεί πάγια τακτική σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες.
 
Από τη συνάντηση του Γ. Σταθάκη την περασμένη Δευτέρα με τον πρόεδρο και διευθύνοντα σύμβουλο της ΔΕΗ Μανώλη Παναγιωτάκη, αλλά και με το προεδρείο της ΓΕΝΟΠ, επιβεβαιώθηκε η προοπτική πώλησης λιγνιτικών μονάδων (όχι και υδροηλεκτρικών σε αυτή τη φάση), χωρίς ωστόσο να έχει καθοριστεί ακόμη το χαρτοφυλάκιο που θα πουληθεί.
 
Ο πρόεδρος της ΓΕΝΟΠ, Γιώργος Αδαμίδης, προειδοποίησε για απεργιακές κινητοποιήσεις και κάλεσε σε συμπαράσταση τους φορείς της κοινωνίας, τουλάχιστον της Δυτικής Μακεδονίας. «Όπως έγινε και το 2014» σημείωσε χαρακτηριστικά.
 
Σημειώνεται πως, όσο περνούν οι ημέρες και γίνονται γνωστές οι δεσμεύσεις που αναμένεται να αναλάβει η κυβέρνηση για τη ΔΕΗ κατά τη δεύτερη αξιολόγηση, γίνονται γνωστές πλήθος αντιδράσεων, όπως του υπουργού Εσωτερικών Πάνου Σκουρλέτη και του Νίκου Φίλη, αλλά και άλλων βουλευτών, κυρίως από τη Βόρεια Ελλάδα. Στάση η οποία πυροδότησε και την αντίδραση του πρωθυπουργού, μέσω διαρροών.
 

Μαξίμου: Κανείς δεν είναι πιο αριστερός από τον πρωθυπουργό

 
«Αν η συμφωνία που θα φέρει η κυβέρνηση είναι μια συμφωνία που μπορεί να τη διαχειριστεί ιδεολογικά ο Τσίπρας, τότε μπορεί να τη διαχειριστεί ο κάθε βουλευτής. Κανείς δεν είναι περισσότερο ευαίσθητος ή περισσότερο αριστερός από τον πρωθυπουργό» σημείωνε η κυβερνητική διαρροή στην Καθημερινή το πρωί της Τρίτης.


 
Όπως αναφέρει το δημοσίευμα, το Μέγαρο Μαξίμου, ενόψει επίτευξης μιας δύσκολης στην πολιτική διαχείρισή της συμφωνίας για το κλείσιμο της δεύτερης αξιολόγησης, πετάει το γάντι σε όσους έχουν αρχίσει να διατυπώνουν ενστάσεις ή σε όσους σκέπτονται να διαφωνήσουν και να διαφοροποιηθούν, προσδίδοντας στις σκέψεις ή στις κινήσεις αυτές χαρακτηριστικά σύγκρουσης κορυφής.
 
Παράλληλα, χαρακτηριστική της προσέγγισης της κυβέρνησης στο ζήτημα της ενέργειας, είναι και η στάση του πρώην επικεφαλής του ΤΑΙΠΕΔ και νυν υφυπουργού Οικονομίας, Στέργιου Πιτσιόρλα.
 
Ο Στ. Πιτσιόρλας, με νέες δηλώσεις του την Τρίτη, εκθείασε το παράδειγμα του ΟΛΠ, που όπως είπε, κατάφερε να αλλάξει τη θέση της χώρας στον οικονομικό χάρτη της ευρύτερης περιοχής. Το ίδιο μπορεί να γίνει και στην ενέργεια, συνέχισε ο υφυπουργός, όπου κι εκεί η χώρα μας μπορεί να αποτελέσει ενεργειακό κόμβο.
 

«Συμπαγείς η κυβέρνηση και η κοινοβουλευτική πλειοψηφία στο θέμα της ΔΕΗ»

 
Απολύτως ενιαίες και συμπαγείς είναι κυβέρνηση και κοινοβουλευτική πλειοψηφία, υπογράμμισε ερωτηθείς για το θέμα της ΔΕΗ ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος, κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών.
 
Εν πρώτοις θύμισε ότι «η προηγούμενη κυβέρνηση είχε ψηφίσει και ήταν έτοιμη να εφαρμόσει ένα σχέδιο για τη ΔΕΗ, το οποίο, χονδρικά, προέβλεπε τα εξής: Ιδιωτικοποίηση μεγάλου ποσοστού των παραγωγικών μονάδων της ΔΕΗ, πώληση του 66% του ΑΔΜΗΕ. Και οι δύο αποφάσεις ανατράπηκαν από την παρούσα κυβέρνηση», επεισήμανε.


 
Και συμπλήρωσε λέγοντας, «όταν έλθει η τελική συμφωνία, θα κληθούμε να πάρουμε τις συλλογικές μας αποφάσεις, που θα συγκριθούν με:
 

  • όσα είχε συμφωνήσει η ΝΔ,
  • όσα απαιτούσαν οι δανειστές καθ’ όλη τη διάρκεια της διαπραγμάτευσης, και που είναι και παράλογα και πάνε πίσω από τα συμφωνηθέντα.
  • τις προγραμματικές θέσεις της ίδιας της κυβέρνησης».

 
Σύμφωνα με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο, «θα έχουμε την ευκαιρία να κάνουμε συγκρίσεις» και προέβλεψε: «Η συμφωνία θα είναι τέτοια, που δεν θα επιτρέψει τη συμφωνία της από κανέναν».
 
Καταλήγοντας, ο Δ. Τζανακόπουλος τόνισε ότι «η κοινοβουλευτική πλειοψηφία θα είναι ενιαία και συμπαγής, και θα συνεχίσει τη μεγάλη προσπάθεια που κάνουμε για βγάλουμε τη χώρα από την κρίση με όρους προστασίας της κοινωνίας, της δημόσιας περιουσίας και των εργαζομένων».
 

ΑΝΕΛΛ: Εταιρείες του Δημοσίου θα μπορούν να διεκδικήσουν μονάδες της ΔΕΗ

 
Σε κλίμα σύμπνοιας με την κυβέρνηση κινούνται και οι ΑΝΕΛΛ, με τον αντιπρόεδρο να πηγαίνει ένα βήμα παραπέρα από την αποδοχή της πώλησης μονάδων ηλεκτροπαραγωγής της ΔΕΗ, προτείνοντας να συμμετάσχουν στους διαγωνισμούς για την ιδιωτικοποίηση και εταιρείες του Δημοσίου.
 
Χαρακτηριστικά, ο Παναγιώτης Σγουρίδης σημείωσε πως στους διαγωνισμούς θα μπορούσαν να συμμετάσχουν τα Ελληνικά Πετρέλαια, τα ΕΛΤΑ κ.ά. «Οι Ανεξάρτητοι Έλληνες εφόσον συζητήσουν, θα αποφασίσουν τη θέση τους» κατέληξε ο Π. Σγουρίδης.

ΔΑΚΕ ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ: Η κυβέρνηση δεν έχει σχέδιο και δεν αντιμετωπίζει τα τεράστια προβλήματα

Επίθεση στην κυβέρνηση, τη διοίκηση της ΔΕΗ και τη Νέα Δημοκρατία εξαπέλυσε σήμερα η ΔΑΚΕ της ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ με αφορμή την προοπτική πώλησης μονάδων ηλεκτροπαραγωγής της επιχείρησης.
«Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ και η διοίκηση Παναγιωτάκη, αναφέρει η ΔΑΚΕ, το μόνο που κάνουν είναι:

  • Να μην έχουν Σχέδιο
  • Να μην αντιμετωπίζουν τα τεράστια προβλήματα της Εταιρείας
  • Να αφήνουν τον χρόνο να περνάει, την ώρα που τα απόνερα της πολιτικής τους βουλιάζουν την επιχείρηση.

Την ίδια στιγμή, σε αυτή τους την τακτική, η αντιπολίτευση έχει γίνει ο πιο στενός τους σύμμαχος καθώς έσπευσε να βάλει πλάτη στο ξεπούλημα της Επιχείρησης».
«Όχι μόνο, προσθέτει, δεν τήρησαν τίποτα από αυτά που είχαν υποσχεθεί για την ΔΕΗ, αλλά καθημερινά αποδεικνύεται ότι δεν έχουν και καμία αξιόπιστη πρόταση που να την καθιστά βιώσιμη. Προσπαθώντας να βρουν τρόπους για να υλοποιήσουν τις μνημονιακές δεσμεύσεις του 3ου και χειρότερου για την ΔΕΗ μνημονίου που υπέγραψαν οι ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, έχουν αποδεχτεί όλα όσα τους επιβάλουν» (πώληση του ΑΔΜΗΕ, μείωση της συμμετοχής της στην παραγωγή και την εμπορία κάτω του 50%).

Για τη Νέα Δημοκρατία η ΔΑΚΕ αναφέρει ότι «δυστυχώς η αξιωματική αντιπολίτευση δια του κ. Χατζηδάκη έσπευσε (ως μη όφειλε, γιατί άραγε;), να καταθέσει βιαστικά το ενεργειακό της πρόγραμμα, εμμένοντας στο παλαιό κυβερνητικό της σχέδιο που ήταν η πώληση του ΑΔΜΗΕ κατά 66%, η μικρή ΔΕΗ και το άνοιγμα της αγοράς με παραχώρηση του 30% των πελατών για 6 μήνες. Σχέδιο που απορρίφθηκε από τους εργαζόμενους και την κοινωνία, με σύμμαχο την τωρινή κυβέρνηση».

«Διαφωνούμε και καταδικάζουμε οποιοδήποτε σχέδιο ξεπουλήματος από όπου και αν προέρχεται», καταλήγει η ανακοίνωση της ΔΑΚΕ.